Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК обсъжда вариант за гласуване с хотелска резервация за почиващите в България


Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов
Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов

Централната избирателна комисия (ЦИК) обсъжда вариант, при който хората, които ще бъдат на почивка в деня на изборите 11 юли, да могат да гласуват от мястото, на което са настанени. За това съобщи зам.-председателят и говорител на комисията Цветозар Томов.

“Казусът, който обсъждаме е дали има възможност хората, които са направили резервация за деня на изборите, да се водят като настанени по временен настоящ адрес и да може, ако подадат заявление за гласуване по настоящ адрес, да гласуват на съответното място. Изглежда като добра практическа възможност, но не зависи само от нас“, каза Томов и допълни, че от ЦК очакват становище по въпроса от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той напомни, че всеки може да подаде молба за гласуване по настоящ адрес до 14 дни преди изборите, което може да се случи и по електронен път.

Томов каза още, че няма възможност за осигуряване на повече от 1500 допълнителни машини на предстоящите избори. Те отново ще бъдат предоставени от компанията, която достави машините за предходните избори – “Сиела Норма“. Говорителят на ЦИК подчерта, че на местата, в които не може да се гласува машинно, ще се преминава на режим с гласуване с хартия.

ЦИК все още обсъжда вариантите, по които ще могат да гласуват поставените под карантина по време на изборите, а яснота по този въпрос ще има в средата на юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG