Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Очевидно недоразумение“. Министърът на отбраната обясни за нахлуването на войници в пловдивски цех


Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната Емил Ефтимов
Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната Емил Ефтимов

Недоразумение по време на мащабно учение. По този начин министърът на отбраната Георги Панайтов обясни случая с нахлуването на войници в цех в пловдивското село Чешнигирово, за което се разбра в последните дни.

На 11 май в цеха в пловдивското село нахлуват седем войници и, по думи на собствениците, насочват оръжия към работниците, след което установяват грешката си и напускат обекта. Те твърдят, че войниците са били американци, защото са говорили на агнлийски.

По думи на министъра “съюзнически военнослужещи, със задача да разчистят терена на десента, излизат извън периметъра на учението”, след което попадат в склада, където обаче не се проявили насилие и са напуснали. Панайотов подчерта, че досега не е имало информация по случая, тъй като за него не е било докладвано в министерството. Той съобщи, че срещу гражданите не е било упражнено насилие и че войниците са се държали професионално.

Собствениците на склада твърдят, че са подали жалба до военната полиция, но все още не са получили отговор. В момента в Министерството на отбраната тече проверка по случая, а резултатите от нея ще бъдат оповестени до няколко дни.

Министър Панайотов поднесе извинения от страна на МО на гражданите в цеха и на собственика на фирмата и пое ангажимент да бъдат поети всички обезщетения в случай на материални щети.

По-късно от посолството на САЩ също поднесоха извинения за случая и уточниха, че става въпрос за войници, част от 173-та въздушно-десантна бригада.

“Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата”, пишат от американското посолство. По-рано от посолството излязоха и с позиция, че по случая се провежда задълбочено разследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG