Връзки за достъпност

Извънредни новини

Я, военни на пътя! Какво знаем за ученията на САЩ и НАТО


В четвъртък в Пловдив се проведе открит ден на многонационалното военно учение "TROYAN FOOTPRINT SOUTH-21" на специалните сили. Целта на учението е да се повиши подготовката и координацията на силите за специални операции на НАТО и САЩ.
В четвъртък в Пловдив се проведе открит ден на многонационалното военно учение "TROYAN FOOTPRINT SOUTH-21" на специалните сили. Целта на учението е да се повиши подготовката и координацията на силите за специални операции на НАТО и САЩ.

Военни конвои пътуват по шосетата на България. Някои са американски, други са гръцки или турски. Пътуват, разбира се, и части от българската армия. Ако не сте ги видели с очите си, много е вероятно да сте попаднали на снимки в социалните мрежи.

Какво се случва? Времето се затопля, а това означава, че по традиция е дошъл сезонът на военните учения. Тази година традицията няма да бъде нарушена, въпреки че Европа все още се бори с пандемията от коронавирус. През май и юни войските на НАТО и САЩ извършат редица учения, включително на Балканите и в региона на Черно море.

Ключовите групи от учения носят изненадващо близки наименования. САЩ са кръстили ученията си "Defender Europe 21"(“Защитник на Европа 21”), а НАТО са избрали името "Steadfast Defender 21"("Непоколебим защитник 21"). България участва в двата типа учения.

Ситуацията е още по-объркваща заради това, че двете поредици от учения се случват по едно и също време на територията на няколко европейски държави и включват наземни, морски и въздушни операции. В ученията участват войски от повече от 20 различни държави.

Какво планира НАТО

Операция "Steadfast Defender 21" включва три основни вида учения, които ще се проведат по едно и също време в периода от средата на май до началото на юни. Първият вид учения са военноморски и ще включват около 20 кораба, 5000 души и 40 военни самолети, които ще се упражняват в защита на атлантическата територия, която дели Европа от САЩ.

Вторият вид учения ще се проведат в немския град Улм и ще включват 300 високопоставени военни служители. Целта на тези учения е да повишаване на степента на бойна готовност на командващите части.

Третият вид учения ще се проведат в Румъния. 4000 войници, 12 самолета, 10 танка и над 500 бронирани и други машини ще са ангажирани в извършването на редица маневри и стрелкови учения.

Какво планират САЩ

Операция "Defender Europe 21" има по широк обхват и включва над 30 000 войници, половината от които са американци, а останалите - европейци. Във всеки един момент обаче в учения ще участват не повече от 9000 войници.

Тези военни части ще извършат учения в 12 държави, сред които България, Северна Македония и Румъния. Военна техника и войскови части са започнали да пристигат от САЩ още през март. Основните учения са планирани през май и юни и включват нощни военновъздушни операции в България, упражнения с противоракетни системи в Румъния и хеликоптерни маневри в Босна и Херцеговина.

Кой участва в ученията

В ученията на НАТО се включат 20 държави-членки на военния съюз, между които България, Унгария, Румъния, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

В ученията, провеждани от американското правителство, участват както членове на НАТО, така и държави като Армения, Грузия, Молдова и Украйна, които не са част от Алианса.

Ами Русия?

Факт е, че предвидените учения ще се проведат в региона на Черно море, много кратко след като Русия беше струпала войскови части по границата с Украйна. Това обаче е съвпадение, тъй като датите за провеждане на ученията са определени още миналата година.

Представители на американската армия и на НАТО твърдо отричат ученията да са провокирани от действията на Русия.

Представители на американската армия и на НАТО твърдо отричат ученията да са провокирани от действията на Русия. Според тях подобни учения не са заплаха спрямо която и да е държава, а по скоро служат за отбранителна подготовка.

Ученията ще бъдат извършени съгласно всички действащи международни споразумения. В съгласие с изискванията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, НАТО и САЩ са информирали Русия за предстоящите учения. Засега никой от руска страна не е поискал достъп за наблюдение на ученията.

Колко мащабни ще са ученията

Всъщност, не толкова мащабни. Първоначалният план на американската армия за ученията през 2020 г. включваше 37 000 военни, но този брой беше намален след началото на пандемията от коронавирус.

Броят на участниците в тазгодишните учения на НАТО бледнее спрямо 50-те хиляди военни, които взеха участие в маневрите през 2018 година в северна Европа.

Какво се случва в България

В периода от 1 май до 19 май 2021 г. на териториите на България, Естония и Румъния се провежда въздушно-десантното учение „Swift Response 21“. То е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „Defender Europe 21“.

От 3 до 16 май 2021 се провежда учението „Trojan Footprint – South 21”, което има за цел да насърчи обмена на информация и да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции на САЩ и Съвместното командване на специалните операции на Българската армия, както и подобни структури на другите страни от НАТО и от Балканския и Черноморския регион.

От 10 май над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на България, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender 21“ и „Noble Jump 21”.

През май и юни България е домакин на многонационалното учение „Saber Guardian“, обединяващо редица национални учения с международно участие, които засега министерството е назовало само поименно.

Министерството на отбраната обясни, че ученията, в които българските въоръжени сили участват, са включени в Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021 г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

  • 16x9 Image

    Рикард Йозвяк

    Рикард Йозвяк отразява работата на Европейския съюз и НАТО като кореспондент на Radio Free Europe/Radio Liberty в Брюксел.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG