Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел и Египет обсъдиха примирие с “Хамас“ и възстановяването на Газа


Визитата на Габи Ашкенази в Кайро е първата на външен министър на Израел в Египет за последните 13 години
Визитата на Габи Ашкенази в Кайро е първата на външен министър на Израел в Египет за последните 13 години

Външните министри на Израел и Египет проведоха среща в Кайро. Основна тема на разговора е била заздравяването на мира между израелците и “Хамас“, както и възстановяване на ивицата Газа, където след 11-дневните сблъсъци останаха сериозни разрушения.

В официална позиция външният министър на Египет Самех Шукри заяви, че преговорите са част от “продължаващите и непоколебими усилия на Египет за съживяването на мира и прекратяването на стрелбата в Газа“.

От своя страна неговият израелски колега Габи Ашкенази написа в Туитър при пристигането си в египетската столица, че ще преговаря за постоянното прекратяване на огъня, както и “механизъм за предоставяне на хуманитарна помощ“.

Визитата е историческа от гледна точка на това, че е първата на външен министър на Израел в Египет от 13 години насам.

В същото време държавната телевизия на Египет съобщи, че президентът Абдел Фатах Сиси е изпратил шефа на разузнаването Абас Камел в Тел Авив на преговори с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението гласи още, че Камел ще пътува също и до Рамала и други палестински територии, за допълнителни преговори.

Напрежението между Израел и палестинците започна да расте преди месец, когато Израел наложи ограничения върху палестински събирания и празненства по случай началото на свещения месец Рамадан.

Израелската полиция постави бариери и заграждения в части на Ерусалим, в които вярващите обикновено се събират след вечерна молитва.

На 7 май се стигна до ескалация на напрежението в района на джамията Ал Акса, където десетки хиляди палестинци се бяха събрали за последната петъчна молитва преди края на свещения месец Рамадан. При сблъсъците в района на храма бяха ранени повече от 200 палестинци и най-малко 17 израелски полицаи.

"Хамас" изстреля ракети и балони със запалителни устройства, прикрепени към тях, към цели в Израел. Израел от своя страна също отговори с въздушни бомбардировки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG