Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутати от ГЕРБ критикуваха служебния кабинет в писмо до европейските институции


Евродепутатът Асим Адемов
Евродепутатът Асим Адемов

Евродепутатите от ГЕРБ изпратиха писмо до всички членове на Европейския парламент и на Европейската комисия, в което критикуват служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Според тях кабинетът „действа като предизборен екип“ на държавния глава и си служи с репресии.

„Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти“, пише в писмото.

Писмото е подписано от членовете на Европейския парламент от ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев и е изпратено до всички евродепутати и до еврокомисари, съобщи Асим Адемов в социалните мрежи. По думите на евродепутата пред БНР групата на ГЕРБ/СДС в Европейския парламент има среща с председателя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер по темата.

В писмото си евродепутатите критикуват конкретни изказвания и кадрови промени, извършени от служебното правителство.

Сред тях е уволнението на председателя на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев, което евродепутатите от ГЕРБ обвързват с разбиването на шпионска група в полза на Русия – теза, по-рано разпространена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Представителите на ГЕРБ в Европейския парламент изразяват притеснения от назначената от Рашков за началник на кабинета му Елена Фичерова, за която твърдят, че е свързана с хазартния бизнесмен Васил Божков.

Те критикуват и изказването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който каза, че ако беше собственик на телевизията, би отстранил журналисти от бТВ от водещото предаване, както и използвания от него израз „бивши хора“ по време на телевизионно интервю.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG