Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обясни смените в службите с разкритите руски шпиони


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Кадровите промени по върховете на службите са провокирани от разкритата шпионска мрежа, събирала класифицирана информация в полза на Русия. Тази теза разви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев и да назначи на негово място Пламен Тончев.

През уикенда зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов даде същото обяснения за разкритията, че покрай парламентарните избори на 4 април службите са подслушвали 32-ма политици. Според бившите управляващи става въпрос за атака заради делото за шпионаж срещу няколко бивши и настоящи кадри на военното министерство.

„За мен обяснението, което аз си давам, за това , че се стигна до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки, като една от тях е операциите по разкриване на шпионски мрежи, особено последните, свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия. Защото работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност“, коментира междувременно в сряда и досегашният председател на ДАНС Димитър Георгиев.

По думите му първата информация, която служебното правителство е поискало от агенцията, е била свързана именно с шпионската афера. Освен това Георгиев заяви, че вицепремиерът Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация отпреди две години.

Досегашният председател на ДАНС отрече да е уронил престижа на агенцията, пускайки си неплатен отпуск до септември. Именно това беше изтъкнато от служебния премиер Стефан Янев като повод за освобождаването му.

„Единствените причини за махането на шефовете на службите, особено сега на ДАНС, са разкриването на шпионските мрежи на Русия“, коментира Борисов по време на среща с младежи от предизборния щаб на ГЕРБ.

На 19 март прокуратурата обяви, че е задържала общо шестима души, които са участвали в шпионска група, събирала и предавала класифицирана информация на руското посолство. Впоследствие стана ясно, че един от тях – действащ военен разузнавач, е направил самопризнания и затова е бил освободен срещу парична гаранция. Неговото име не беше съобщено.

Така в ареста останаха петима души – бившият ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, когото прокуратурата нарича "резидента" и твърди, че е бил начело на групата; неговата съпруга Галина Илиева, която има българско и руско гражданство и за която се твърди, че е била във връзка с посолството на Русия; началникът на секретната регистратура в Народното събрание и бивш военен Любомир Медаров; зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров; както и друг действащ служител на МО – Димитър Влахов.

Официално огласените досега обвинения на заподозрените са за участие в шпионска група, която си е поставила за цел да събира материали, представляващи държавна тайна, за да ги издава на чужда държава. Дали прокуратурата разполага с доказателства, че такава информация е била предавана на Русия, все още не е известно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG