Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задържаните за шпионаж засега нямат обвинение за изнасяне на тайни за Русия


Служител на "Съдебна охрана" сваля белезниците на полк. Петър Петров в залата на Военно-апелативния съд
Служител на "Съдебна охрана" сваля белезниците на полк. Петър Петров в залата на Военно-апелативния съд

Задържаните петима предполагаеми участници в шпионската група, работила в полза на чужда държава, засега нямат повдигнато обвинение за изнасяне на държавна тайна от Министерството на отбраната (МО) и Народното събрание към Русия. Това става ясно от представените към момента доказателства пред военните съдии, разгледали мерките им за неотклонение, съобщиха източници на Свободна Европа.

Двама от военните прокурори, които се явиха в петък във Военно-апелативния съд за разглеждането на постоянния арест на обвиняемите на втора инстанция, нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация пред журналистите. Те отказаха да коментират подробности по казуса, тъй като делото е засекретено и се намира в начален етап.

На 19 март прокуратурата обяви, че е задържала общо шестима души, които са участвали в шпионска група, събирала и предавала класифицирана информация на руското посолство. Впоследствие стана ясно, че един от тях – действащ военен разузнавач, е направил самопризнания и затова е бил освободен срещу парична гаранция. Неговото име не беше съобщено.

"Резидентът" и останалите заподозрени

Така в ареста останаха петима души – бившият ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, когото прокуратурата нарича "резидента" и твърди, че е бил начело на групата; неговата съпруга Галина Илиева, която има българско и руско гражданство и за която се твърди, че е била връзка с посолството на Русия; началникът на секретната регистратура в Народното събрание и бивш военен Любомир Медаров; зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров; както и друг действащ служител на МО – Димитър Влахов.

История като от шпионски филм, но с реални участници от военното министерство и парламента, които предават секретна информация на чужда държава за пари.
Иван Гешев, главен прокурор

Официално огласените досега обвинения на заподозрените са за участие в шпионска група, която си е поставила за цел да събира материали, представляващи държавна тайна, за да ги издава на чужда държава. Дали прокуратурата разполага с доказателства, че такава информация е била предавана на Русия, все още не е известно.

"История като от шпионски филм, но с реални участници от военното министерство и парламента, които предават секретна информация на чужда държава за пари. Това разказа и показа прокуратурата по шпионската афера", обобщи случая главният прокурор Иван Гешев на 20 март пред бТВ.

Ден по-късно Софийският военно-окръжен съд потвърди постоянния арест и на петимата задържани по време на продължили близо денонощие заседания в Съдебната палата в София. Подробности от делото не бяха огласени, тъй като военните магистрати заседаваха при закрити врата.

"Трудно може да се каже, че е изнесена сериозна информация. Една част от информацията е била и публична. Нека обаче да свърши разследването, за да видим какво от тази информация е публично, качвано по сайтовете и гласувано от Народното събрание", коментира военният министър Красимир Каракачанов на 24 март пред бТВ.

Прокуратурата не дава подробности

Към момента прокуратурата обаче отклонява всички въпроси на медиите за харатера на данните, които твърди, че обвиняемите са събирали. Попитан от Свободна Европа дали някой от тях е привлечен към наказателна отговорност за издаване на държавна тайна на Русия, ръководителят на Военно-апелативната прокуратура Елин Алексов заяви в петък: "Обвиненията са такива, каквито са отнесени в съда. Все още сме в началото на делото, така че коментари по подробностите на това досъдебно производство няма да се правят."

Служители на "Съдебна охрана" водят Любомир Медаров към съдебната зала
Служители на "Съдебна охрана" водят Любомир Медаров към съдебната зала

Наблюдаващият делото военен обвинител Стоян Лазаров пък уточни, че "към настоящия момент още е в началото разследването и затова не можем да даваме конкретика, впоследствие ще се конкретизират обвиненията". На въпрос дали има обвинение за предаване на тайни на Русия, той каза само: "Към момента до тук [с отговорите на въпроси]."

Двамата се явиха пред Военно-апелативния съд, за да поддържат на втора инстанция искането за постоянен арест на петимата задържани. Магистратите потвърдиха най-тежката мярка за неотклонение на Петър Петров, Любомир Медаров, Димитър Влахов и Галина Илиева. Съдът ще заседава за съпруга ѝ Иван Илиев в понеделник.

Според защитата няма доказателства

"За предаване на информация няма обвинение. Аз лично не съм се запознал с доказателства за предаване на информация на руското посолство", заяви пред журналистите адвокат Петър Петков, който защитава зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петров.

По думите му "по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионство, а това е информация, представляваща държавна тайна – и към настоящия момент не е ясно тази информация, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява".

Защитникът на Медаров – Васил Василев, пък коментира, че Военно-апелативният съд е потвърдил постоянния арест на клиента му без да изложи мотиви за това, "което е недопустим в правото акт". Според адвоката "всеки акт, включително и това определение, трябваше да има мотиви защо моите доводи и на подзащитния ми не са приети".

Когато има такива твърдения, това става за оперативна дейност, обаче за дело, за наказателно производство, по което ти не можеш да покажеш нищо конкретно, не е сериозно.
Васил Василев, адвокат

"За моя подзащитен, г-н Медаров, аз съм спокоен и към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Спокоен съм и за нататък, рано или късно нещата ще излязат наяве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение", добави Василев.

На въпрос дали по делото има доказателства каква точно информация е била събирана от обвинямите, той заяви: "Има твърдения, но няма факти. Когато има такива твърдения, това става за оперативна дейност, обаче за дело, за наказателно производство, по което ти не можеш да покажеш нищо конкретно, не е сериозно."

В началото на деня военните прокурори представиха няколко тома с нови доказателства, с които адвокатите се запознаха непосредствено преди да влязат в съдебната зала. Нито те, нито обвинителите обаче пожелаха да ги коментират по същество, тъй като те също са секретни.

Разследващите представиха нови материали

"Новите доказателства няма как да ви ги разкажа в детайли, но са обосновали решението на съда", заяви ръководителят на Военно-апелативната прокуратура Алексов. По думите на колегата му Лазаров "новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение [за шпионаж]".

По неофициална информация на БНТ сред новите материали има показания на човек, който твърди, че в килиите си обвиняемите са се уговаряли какви обяснения да дадат пред разследващите. Попитан дали наистина е бил представен такъв протокол за разпит, адвокат Петков каза само, че "има такова нещо".

Според националната телевизия по делото е разпитван и бившият ръководител "Военна полиция" Борислав Сертов, тъй като негови служители са охранявали Иван Илиев след ареста му. Миналата седмица прокуратурата съобщи, че той е направил опит за бягство, но е бил заловен в района руското посолство в София. Сертов вече не ръководи "Военна полиция", тъй като му предстои назначение за военен аташе в Москва.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG