Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста петима от обвинените в шпионаж в полза на Русия


Обвиняемите бяха докарани в Софийския военно-окръжен съд сутринта в неделя.
Обвиняемите бяха докарани в Софийския военно-окръжен съд сутринта в неделя.

Съдът реши да остави постоянно в ареста и петимата, които прокуратурата обвини като шпионска група в полза на Русия. Шестият е направил самопризнания още в петък и е бил освободен под парична гаранция, съобщи БТА.

Заседанието на Софийския военно-окръжен съд започна сутринта в неделя и продължи през целия ден и следващата нощ.

Задържани за постоянно остават бившият ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че е бил начело на групата; неговата съпруга, която има българско и руско гражданство и която е била връзка с посолството на Русия; началникът на класифицираната регистратура в Народното събрание Любомир Медаров, който също е бивш военен; както и един служител на Министерството на отбраната.

Решението за другия задържан служител на военното министерство беше обявено още в неделя следобяд. Първото решение за постоянен арест беше за заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната полк. Петър Петров.

Решенията на съда не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред военно-апелативния съд.

Адвокат Петър Петков коментира пред журналисти в неделя, че задържането на клиента му Петров е незаконосъобразно и необосновано, защото прокуратурата не е посочила кои са сведенията, които групата е събирала, за да предаде на Русия.

В петък държавното обвинение обяви, че е разкрита престъпна група, извършвала престъпления срещу България и шпионаж в полза на Русия. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високотехнологичен характер. Обвинените са събирали и информация за модернизацията на армията. Прокуратурата публикува и видео с част от събраните доказателства.

Премиерът Бойко Борисов призова в събота руските ръководители "да спрат да шпионстват в България. Русия реагира с изявление на своята Фейсбуск страница и нарече обвиненията “клин в руско-българския диалог” и “демонизиране” на Русия. САЩ и Великобритания приветстваха разследването и обявиха подкрепата си за България в усилията ѝ за “преустановяване на злонамерените действия на Русия на нейна територия”.

Това не е първи случай за разкрит шпионаж срещу българската армия, извършван в интерес на Русия. Последният подобен случай е от края на декември 2020 г., когато България изгони военния аташе на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG