Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една изнервена Москва". Що за искри прелетяха между САЩ и Русия на българска територия


Досега не се беше случвало - едно посолство в София да коментира язвително друго посолство в София през социалните мрежи. Но се случи миналата седмица. Тогава високопоставен представител на американското посолство упрекна българските власти, че не предприемат достатъчно ефективни действия в борбата с корупцията. От руската дипломатическа мисия реагираха задочно във Фейсбук, като казаха, че оценката на Вашингтон „мирише на лицемерие“.

Това е поведение на „една изнервена Русия“, каза един от тримата експерти, с които Свободна Европа разговаря - социологът Антоний Гълъбов. Руските дипломати уж помагат на българското правителство с тази реакция, но всъщност е точно обратното, смята политологът Даниел Смилов. Според Първан Симеонов тази размяна на искри е нещо съвсем трето: знак, че балканският регион добива по-голямо значение на световната сцена.

Фактите накратко

По време на виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб миналия четвъртък, постоянният юридически съветник в американското посолство Джесика Ким заяви, че „за да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона“. От думите ѝ стана ясно, че „много малко е направено, за да се постигне“ съществена промяна в противодействието на корупцията.

Ден по-късно руското посолство публикува в профила си в социалната мрежа позиция, в която разкритикува коментарите на Ким заради това, че те не са подкрепени от доказателства. Руските дипломати укориха американските заради това, че коментарът им е направен „в навечерието на парламентарните избори“. Също и заради това, че става дума за „менторски изявления“, които „хвърлят сянка както върху политически дейци, така и [върху] функционерите на правосъдната система на Република България“.

Значението на Балканите

Политологът Първан Симеонов коментира, че не само България, но и целият регион добива растящо значение в международната политика. Той подчерта, че няма как важността на страната да расте за Вашингтон, а да не расте за Москва и „затова виждаме такъв интензивен диалог“.

Според Симеонов в този контекст премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са предприели специфично поведение в търсене на баланса между руските и американските интереси.

„Борисов прави ритуални жестове – казва нещо за Навални, гони руски шпиони. През това време обаче тихо построи [българската част от газопровода „Турски поток“], която стигна до Сърбия“, добави политологът.

По отношение на Радев той отбеляза, че президентът съчетава имиджа на генерал от НАТО с този на политик, чийто „електорален ресурс е предимно проруски“. „Така си живеем в България – като кръстопът на американски и руски интереси, в които ние ще балансираме“, обобщи Първан Симеонов.

Много сериозен упрек

Колегата му Даниел Смилов определи думите на Джесика Ким като много сериозен упрек към България. „Това е пряко обвинение, че тук липсва правова държава и, че тя не работи срещу хората с власт“, смята той. Според Смилов следващата стъпка, която може да предприеме посолството на САЩ, е да посочва конкретни имена, които „са високо в държавната йерархия”.

Политологът коментира, че позицията на САЩ изглежда винаги е била такава, но трябва да се отчете в какъв момент се изказва с подобна категоричност: „Прилича на послание, което трябва да прозвучи преди изборите.”

По отношение на руската реакция Смилов заяви, че тя не помага на правителството, въпреки че звучи в негова защита. „По-скоро тази ненамеса във вътрешните работи на дадена държава, за която руснаците пледират, е традиционният начин, по който авториратни или корумпирани режими се опитват да избегнат критики от граждани или отвън”, добави той.

"Една изнервена Москва"

Социологът и преподавател Антоний Гълъбов коментира руската реакция като поведение на „една изнервена Москва“. По думите му подобно послание във Фейсбук „досега не се е случвало и категорично не влиза в представата за добра дипломатическа практика“.

Гълъбов посочи, че това своеобразно изнервяне, демонстрирано от Русия, се дължи на смяната на американската администрация след президентските избори в САЩ. „Очевдино е, че новата администрация в САЩ ще трябва да намери тон на диалог с Русия. Точно за това очакванията към първата политическа реч на Джо Байдън са толкова големи.“

Според него в случая България се ползва като територия, на която САЩ и Русия си разменят остри реплики. По този повод Антоний Гълъбов коментира, че може да се направи изводът, че нито една от двете световни сили не възприема страната като равноправен партньор.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Полина Паунова

    Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа от 2019 до 2022 година. Тя е автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG