Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия разкритикува САЩ за позицията им относно корупцията и върховенството на закона в България


От посолството на Русия заявяват, че "коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения"
От посолството на Русия заявяват, че "коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения"

Посолството на Руската федерация в България разкритикува изказаните позиции от страна на постоянния юридически съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким. По време на конференция през седмицата тя заяви, че в България липсва политическа решителност за борба с корупцията.

От представителството на Москва у нас заявяват, че са обърнали внимание на изразените позиции от американските им колеги относно “неспособността и липсата на политическата воля на българските власти да се справят с корупцията в страната".

“Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България”, заявяват в позицията си от посолството на Русия.

Джесика Ким пристигна преди година в София, за да следи и помага за борбата с корупцията в България. С това тя зае пост, който не беше съществувал в продължение на повече от 10 години. Сред причините този пост да бъде възстановен са проблеми с върховенството на закона и корупцията в България.

В четвъртък тя заяви, че “българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”.

"Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи", каза Ким.

През септември Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за инвестиционния климат в България, според който корупцията, бавното правосъдие и липсата на предсказуемост, заради честите промени в законите, са сред най-сериозните проблеми за чуждите инвеститори в България.

По мнение на Ким не е достатъчно да се реши проблемът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона – съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, липсата на независимост на съдебната система, много ниско доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимозависимостта на властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG