Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лична вендета". Защо в БСП се карат отново


Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова

И анализатори, и политици твърдят, че изборите на 11 юли ще копират под индиго резултатите от 4 април. Но засега е сигурно не как ще завършат изборите, а как се подготвят - със същите скандали, с които беше съпроводена и предишната кампания.

В БСП например ситуацията се повтаря едно към едно.

Преди месец и половина партията остана трета политическа сила, сривайки подкрепата си до малко над 400 000 гласа. В началото на годината, непосредствено преди подреждането на листите за изборите на 4 април, на "Позитано" 20 се организираха протести срещу лидера на партията Корнелия Нинова, депутати напускаха парламентарната група на БСП в 44-то Народно събрание, а местни структури вещаеха катастрофални резултати и обвиняваха Нинова в "авторитаризъм".

Непосредствено преди изборите броженията в левицата бяха поне привидно овладени, но провалът ги съживи. Недоволството се засили от факта, че Нинова накара тясното партийно ръководство да подаде оставка, а тя самата не стори същото. Впоследствие лидерката използва оставките на Изпълнителнито бюро, за да се освободи от критиците си там.

Тези сътресения бяха медийно "захлупени" от положителната вест на Нинова за предстояща "голяма лява коалиция". Но минаха няколко дни и се разбра, че става дума просто за сътрудничество на БСП с АБВ на Георги Първанов и с бившия депутат от социалистите Георги Кадиев.

Подредбата на листите и защо "партията е сърдита"

Междувременно в БСП започна традиционната процедура по номинация и утвърждаване на листи. А с нея очаквано започнаха и скандалите. Поводът – гласуваните от Националния съвет (широкото партийно ръководство) водачи.

Според устава на партията първите места в кандидатските подредби се поставят от ръководството. От второто място нататък листите се подреждат от местната областна структура, а накрая се гласуват отново от Националния съвет.

В хода на тази процедура ръководството на БСП се оказа бламирано от местните организации във Велико Търново, Пловдив, Добрич, Стара Загора и други градове на страната.

Вътре в партията скандалите се тълкуват по различен начин. Приближените до Нинова смятат, че тя трябва да прояви твърдост и да не позволява "своеволия" на структурите.

Вътрешната опозиция пък твърди, че случващото се, което е повторение на ежбите преди миналите изборите, ще доведе само до повторение на разгромяващия резултат за БСП. Диагноза в тази посока постави и бившият лидер на БСП и настоящ председател на ПЕС Сергей Станишев, който пред БНР коментира, че "партията е сърдита" и това си личи.

Случаят Велико Търново

В края на миналата седмица широкото ръководство реши, че ще нареди листата в област Велико Търново служебно. Това стана след като местните структури бойкотираха ръководството на партията и на два пъти Областният съвет на БСП не събра кворум, за да определи имената на кандидат-депутатите.

Бойкотът беше направен от 7 от 10-те общински структури на БСП в областта, които не приемат представител на гражданската квота да е водач на листата. Те искат начело да стои партиен кадър.

Не става дума за лични интереси, става дума за лична вендета
Весела Лечева

Седмица преди това националният съвет определи юриста Явор Божанков за водач във Велико Търново, както се случи и на изборите преди месец. Този ход доведе до остри критики срещу Нинова и обвинение, че гарантира места за свои доверени хора, вместо да залага на доказани партийци.

Велико Търново е регион на бившия депутат и член на Националния съвет Весела Лечева. През годините тя е имала разнообразни отношения с Нинова, но напоследък е от нейните критици. След като не получи водаческото място Лечева се отказа от участие в изборите и си направи отвод. Корнелия Нинова разтълкува хода на Лечева като проява на "лични интереси".

Пред Свободна Европа Лечева коментира, че "не става дума за лични интереси, става дума за лична вендета. От Нинова към мен". Като причина за вендетата тя посочи позициите, които е заемала срещу идеи на ръководството по време на партийни заседания.

"Разкритикувах Нинова, че не подкрепихме навреме президента Радев за втори мандат, например. Радев е най-големият ни политически актив, а тя остави тази подкрепа за след парламентарните избори", обясни бившият депутат. По думите й в момента се извършва поредното отстраняване на неудобните и несъгласните.

Пловдив, Стара Загора, Добрич

Макар че случаят във Велико Търново добри най-широка медийна известност, проблеми има не само там. Несъгласие с определените от ръководството водачи на листи и отводи от местни социалисти има и в други области.

Напрежение възникна в Добрич, където водач ще бъде икономистът от София Димитър Данчев. Той е от "младите попълнения" на Нинова, за първи път беше депутат в 44-я парламент и е лоялен към ръководството.

Проблем с водаческото място има в Стара Загора. Там за първото място е определен бившият член на БСП Георги Кадиев. Местните настроения са, че се спуска човек, който от години не е в БСП за сметка на място, което се дължи на хора, работили за партията в областта.

Наред с това градската конференция в Пловдив в края на миналата седмица отказа да утвърди своя списък с депутати. Това стана в огтовор на пренареждането на листите в града от страна на Националния съвет.

На предишните избори водач в Пловдив стана Нинова, въпреки че най-много преференции получи проф. Иво Христов. Нинова твърдеше, че тя ще да мотивира повече социалисти в града да гласуват за БСП. Уверенията й дойдоха на фона на други скандали в левицата, от която беше изгонен крупният бизнесмен Георги Гергов.

За тези избори в крайна сметка Националният съвет се съобрази с номинациите и определи Христов за водач на листата. Пловдивската конференция обаче е гласувала точката за утвърждаване на кандидат-депутатите да отпадне от дневния ред.

Без критици в Изпълнителното бюро

Регионалните раздори съжителстват с проблеми в централното ръководство. По настояване на Нинова единствените членове на Изпълнителното бюро (ИБ), които й поискаха оставката след провала на изборите през април – Янаки Стоилов и Крум Зарков, бяха махнати от тясното ръководство на партията.

Решението за освобождаването им, заедно с още четирима вече бивши членове на ИБ, беше мотивирано с аргумента, че са водачи на листи.

Стоилов и Зарков бяха поискали оставката на Нинова заради лошия резултат. Тя обаче обяви, че остава на поста си, но пък Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка.

След гласуването на новото ръководство на БСП миналата седмица, Нинова подчерта, че между смяната на двамата и факта, че те са поискали оставката й няма връзка. Тя дори каза, че съзирането на такава връзка е повтаряне на "опорни точки". По думите й "въпросът е принципен", защото от Изпълнителното бюро са освободени всички, които са водачи на листи.

Но това твърдение не е вярно. На първо място, защото Янаки Стоилов не е водач на листа, а служебен правосъден министър. На второ място някои членове на ИБ запазиха местата си, въпреки че са водачи. Това са Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Христо Проданов, Вяра Емилова и Кристиян Вигенин.

Така БСП се оказва в сложното положение да повтори същите грешки, които извърши и преди изборите от 4 април. Освен това лидерът на левицата е в деликатно положение - тя е бламирана в някои райони, а в София си осигури лоялни съпартийци, които да прокарват решенията й. До какъв резултат ще доведе подобна конфигурация предстои да стане ясно на 11 юли.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG