Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо се губи, нещо се печели". Как депутатът Калин Вельов записа песен с държавни пари


Калин Вельов по време на заседание на 44-то Народно събрание. Снимката е архивна
Калин Вельов по време на заседание на 44-то Народно събрание. Снимката е архивна

В разгара на пандемията от COVID-19 миналата година хиляди български артисти буквално изнемогваха, защото театри и концертни зали бяха затворени, а помощта от държавата беше оскъдна.

“Слава Богу, имаме приятели и близки. Иначе не знам как щяхме да се справим”, споделя през май 2020 г. година актрисата Милена Ерменкова. Тя и съпругът й – също актьор, Ованес Торосян, се оказват в законодателна дупка и заради ред административни неуредици не успяват да използват нито един от видовете помощ за хората на изкуството. Много други артисти попадат в трудна ситуация.

Не така стоят нещата обаче за музиканта Калин Вельов. По това време той е съветник на министъра на културата Боил Банов, а малко по-късно влиза и като депутат от ГЕРБ в Народното събрание на мястото на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Докато голяма част от неговите колеги в културния сектор изнемогват през 2020 г., проекти на Вельов са финансирани с близо 40 000 лева от Министерството на културата, разкриват документи, с които Свободна Европа разполага.

Средствата са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите, Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина, показва справка в Търговския регистър.

Така бившата фирма на Калин Вельов получава държавно финансиране от Министерството на културата.

Така бившата фирма на Калин Вельов получава държавно финансиране от Министерството на културата, в което музикантът първо е съветник, а по-късно става депутат от парламентарното мнозинство на ГЕРБ и партньори, което е избрало министрите, включително и на културата.

Музикантът-политик сам заговори за полученото държавно финансиране пред БНТ в събота. Там той оповести предстоящото си през юни турне с група "Тумбаито" и също така разказа за новата си песен "Без теб не мога". За реализацията и на двата проекта Вельов благодари на Министерството на културата.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Вельов коментира и политически теми. Това е обяснимо заради последното му превъплъщение – след изборите на 4 април 2021 г. перкусионистът беше предложен от Бойко Борисов за министър на културата. В последните 9 месеца на 44-то Народно събрание пък музикантът беше народен представител от ГЕРБ.

"Когато влизам в политиката, аз знам каква ще е цената, която бих могъл да платя. Нещо се губи, нещо се печели", каза Вельов в отговор на въпрос дали заради политическите си пристрастия е загубил част от публиката си.

Изводът му, че нещо се губи, а друго се печели, е подходяща илюстрация на личната му история от миналото лято досега. За това време Калин Вельов формално е загубил собствеността си върху две фирми, прехвърляйки ги на свои роднини и приятели, а наред с депутатската си заплата е спечелил и финансиране за турне и записване на песен.

Всичко това се случва докато артистите, които имаха трудови договори, макар и на минимална работна заплата, не успяват да се класират за помощ от държавата.

Всичко започва през 2017 г.

Всъщност историята започва по-отдавна. Според документи, предоставени на Свободна Европа от Министерството на културата, през 2017 г. Калин Вельов е назначен за съветник на министъра на културата Боил Банов.

Това се случва след изборите през 2017 г., когато Вельов е кандидат за депутат, но не успява да влезе в парламента. Това става три години по-късно - чак след оставката на Владислав Горанов през 2020 г. През тези 3 години Вельов получава по 800 лева месечно от министерството.

Докато е съветник на Банов, Вельов продължава да се занимава с проектите си. Тях той реализира през две фирми - "Пендара прадъкшънс" ЕООД и "Кей Ви прадъкшънс" ЕООД.

Вельов прехвърля цялата собственост върху "Пендара прадъкшънс" на Нина Николина.

В началото на месец юни 2020 г. Вельов прехвърля цялата собственост върху "Пендара прадъкшънс" на Николина Димитрова Попова, която е известна публично с артистичния си псеводним Нина Николина.

Прехвърлянето съвпада с течащи срокове за кандидатстване по две програми на Министерството на културата, където музикантът по това време е съветник на министъра.

Едната програма е "Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцово изкуство", а другата се нарича "Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство".

И двете програми са стандартни за Министерството на културата (МК). Заради пандемията от COVID-19 средствата, които разпределят традиционно – около 200 000 лева за всички кандидатствали, са увеличени на 500 000 лв.

Срокът за кандидатстване в единия случай е 18 юни 2020 г., а в другия – 15 юли 2020 г. "Пендара прадъкшънс" подава документи.

Как фирмата печели проекти за Вельов

Продуцентската къща кандидатства с два проекта. И ги печели, показва справка, която поискахме от МК.

Първият проект, за който са отпуснати 12 000 лева, е концерт–спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери". Вторият проект се казва "Без теб не мога" и е за изработване на нова песен и видео клип. За целта министерството дава 15 000 лева. За сравнение – в същия период по програма "Дебюти" (на Национален фонд "Култура") за записване на цял албум се отпускат около 11 000 лева.

Въпреки че формално кандидатствалата фирма не е вече собственост на Вельов, името му е включено като основно действащо лице и в двата проекта на "Пендара прадъкшънс".

Фирмата, която първоначално е собственост на Вельов, а след това е прехвърлена на Нина Николина, получава и още едно финансиране. Този път от Национален фонд "Култура". То е по програма "Публики '20" и е в размер на 10 000 лева. Името на проекта е "Тумбаито – приказки от миналия век". Ръководител на проекта отново е Калин Вельов.

Така общата стойност на проекти, свързани с Вельов и финансирани с бюджетни средства през 2020 г., е точно 37 000 лева.

Финансирането от Национален фонд "Култура" (НФК) е одобрено през месец август 2020 г. По това време Калин Вельов вече се е заклел като народен представител от ГЕРБ, което се случи през юли месец същата година.

Влизането му в парламента става причина да прехвърли на сестра си Милена Вельова и другата си фирма, "Кей Ви Прадъкшънс". Това се случва на 24 юли 2020 г. "Кей Ви Прадъкшънс" кандидатства също по проектите на Министерството на културата, но не е одобрена.

"Няма нищо нередно"

Потърсен за коментар пред Свободна Европа, Калин Вельов каза, че не вижда нищо нередно в случилото се.

"Аз съм музикант и като всички музиканти участвам в различни проекти. Както Тумбаито, така и Амазония [групата, с която записва "Без теб не мога"] са продуцирани от "Пендара прадъкшънс", на която аз вече не съм собственик", каза той.

По думите на Вельов миналата година "заедно с Нина Николина" са взели решение тя да поеме "Пендара прадъкшънс".

"Решението беше тя да поеме едната от двете ми компании, които бяха мои, да стане собственик на нея, и да си прави дейността с нея, да продуцира проекти и така нататък", каза още бившият депутат от ГЕРБ. Проектите, с които "Пендара прадъкшънс" обаче кандидатства, са свързани само с Вельов.

По време на разговора той няколко пъти попита какво нередно има в това, че е получил бюджетни пари в качеството си на независим музикант. На констатацията, че когато проектите са одобрявани от Министерството на културата (финалните класирания по тях са в месеците между август и октомври 2020 г.), той вече е народен представител, Вельов вече не говореше за Нина Николина.

"Точно така, аз съм кандидатствал по тях обаче преди това", каза той въпреки че формално не е кандидатствал, защото фирмата "Пендара прадъкшънс" не е негова.

По-късно музикантът сам позвъни в редакцията на Свободна Европа, за да съобщи известното законово обстоятелство, че в качеството си на народен представител има право да упражнява професията си, а подобно нещо "е забранено само на министрите и заместник-министрите".

Вельов каза още, че както в проекта "Тумбаито", така и в песента с "Амазония", има и много други хора, които са се ползвали от финансирането. "Има много музиканти, всякакви длъжности, сценаристи, озвучители", каза Вельов.

Според документацията, предоставена от Министерството на културата, в едно от одобрените предложения музикантът фигурира освен като перкусионист и организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент режиьсьор.

На въпрос дали като съветник на културния министър или като депутат от управляващата партия той е можел да оказва влияние върху решенията за отпускане на държавни пари, Вельов отговори отрицателно.

Потърсихме за коментар и министъра на културата в последното правителство на ГЕРБ Боил Банов. Той не изслуша въпроса и каза, че вече е "свободна личност" и може да не говори с медии.

От пресцентъра на комисията, която установява конфликт на интереси - КПКОНПИ, отказаха коментар преди да се запознаят със случая.

XS
SM
MD
LG