Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цялата информация". Макрон и Меркел очакват обяснение от САЩ и Дания за обвиненията в шпионаж


Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон
Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха късно в понеделник САЩ и Дания да дадат обяснения за обвиненията в шпиониране на някои високопоставени лица, включително на германската канцлерка, предаде Франс прес.

"Ако информацията е точна, това не е приемливо между съюзници", а "още по-малко между съюзници и европейски партньори", заяви Макрон след края на съвместното френско-германско правителствено заседание.

По думите на френския президент той държи на доверието, което свързва европейци и американци. "Между нас няма място за подозрения", подчерта Макрон. "Затова очакваме пълна яснота. Поискахме нашите датски и американски партньори да предоставят цялата информация за тези разкрития и за случилото се и очакваме тези отговори", каза той.

От своя страна Меркел определи като окуражителен "факта, че датското правителство, включително министърът на отбраната, също много ясно показа какво мисли по въпроса.

Според разследване на датското обществено радио и телевизия, излъчено в неделя от няколко европейски медии, САЩ са използвали датската подводна кабелна мрежа поне до 2014 г., за да подслушват хора от четири държави - Германия, Швеция, Норвегия и Франция. Разкритията се основават на поверителен доклад на датското военно разузнаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG