Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларуски опозиционер се прободе в гърлото заради натиск да се признае за виновен


Стяпан Латипау след инцидента в съдебната зала
Стяпан Латипау след инцидента в съдебната зала

Беларуски опозиционен активист сe прободе в гърлото по време на съдебно заседание, след като е бил предупреден, че ако не се признае за виновен за участие в масови протести, неговите роднини и съседи ще бъдат също преследвани.

Видео записи от съдебната зала показват как полицаи изнасят Стяпан Латипау и го качват в линейка.

Здравното министерство в Минск съобщи във вторник вечерта, че той е в съзнание. "Няма опасност за живота му", се казва в съобщението.

Стяпан Латипау е задържан от септември 2020 г., след като се е опитал да попречи на полицаи и работници да изтрият графит от вътрешния двор на жилищна сграда. На стената е било нарисувано старото беларуско знаме с червено и бяло, което опозицията използва като символ.

Латипау е обвинен в организиране на протести, съпротива при задържане и измама. Държавната телевизия в Беларус го обвини също, че е планирал да отрови полицаи.

Десетки хиляди други беларуси бяха арестувани след началото на масовите протести срещу авторитарния лидер на страната Александър Лукашенко. Той обяви, че е спечелил пореден президентски мандат след изборите на 9 август 2020 г. Опозицията и Западът не признават изборите за честни. В страната започнаха масови протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG