Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата влезе в МВР и обвини висш полицай, назначен от Рашков да проверява подслушването


Ръководен служител от Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР, назначен преди дни от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като член на екипа, проверяващ информацията за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС), беше обвинен от прокуратурата.

Това е Ангел Папалезов, който досега е завеждал отдела за борба с трафика на културни ценности. От Специализираната прокуратура съобщиха в сряда сутринта, че той е обвинен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се именно с такава дейност и пране на пари. Междувременно с разрешение на Специализирания наказателен съд на 1 юни е било извършено и претърсване в кабинета на Папалезов в сградата на МВР.

Служебният вътрешен министър потвърди тази информация късно вечерта във вторник. Рашков коментира, че „прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР“, защото „не желае ние да извършим такава проверка“ – за евентуалното незаконно подслушване на 32-ма политици покрай парламентарните избори на 4 април.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева му отговори задочно, заявявайки, че няма да коментира „неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка“.

Разследването тече от началото на годината

Досъдебното производство, по което висшият служител на МВР Папалезов е привлечен към наказателна отговорност, се води от началото на годината, заяви пред Свободна Европа един от адвокатите му и бивш депутат от НДСВ – Минчо Спасов.

Спецпрокуратурата в лицето на Ангел Кънев, обаче се активизира срещу клиента му на 1 юни, едва няколко дни, след като полицаят е назначаен в екип за проверка на информацията за злоупотреби със СРС.

По думите на Спасов в постановлението на Папалезов за привличането му като обвиняем се твърди, че е извършено „престъпление, което не съществува в Наказателния кодекс (НК)“. Адвокатът добави, че разследващите споменават деяние „логистика“, което не фигурира в НК.

Освен това, Спасов уточни, че клиентът му е обвинен за търговия с влияние, а не за пране на пари, както съобщи официално спецпрокуратурата. Според него това престъпление предполага имотна облага, а единствените пари, открити в кабинета на Папалезов, представляват сума, приблизително равна на заплатата му, каза адвокатът.

Спасов коментира иронично, че разследващите, според него, са останали много разочаровани, че между повече от 1000 визитки, открити в кабинета на Папалезов, са намерени едва три от фондация „Тракия“, свързана с Васил Божков.

„Това едва ли оправдава обезглавяването на групата за проверка на подслушванията, каквото всъщност направи прокуратурата с този си акт“, обобщи юристът, който активно участваше в протестите срещу третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев миналото лято.

"Прокуратурата се намесва в работата на МВР"

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди за обвинението срещу подчинения му късно във вторник, заявявайки пред сайта Bird.bg, че отстранил Папалезов от проверката за незаконни СРС, за да не я компрометира. Тя тече в Инспектората на МВР и със заповед на Рашков е определен нейният състав. По думите му по отношение на двама от участващите в проверката прокуратурата вече е предприела действия.

Сред ръководните служители, за които държавното обвинение е изисквало пълни справки, са и новоназначените председател на ДАНС – Пламен Тончев, както и директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Калин Стоянов. Двамата са били призовани на разпити, заедно с ръководни служители от „Дирекция „Вътрешна сигурност“, разказа още Рашков.

„Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР без да е ясно по какви причини призовава непрекъснато десетки служители от ведомството, което ръководя. Тя не се интересува, че разстройва работата, включително, най-вече, дейността във връзка с проверката на проблемите около специалните разузнавателни средства“, коментира министърът пред Bird.bg.

Той предположи, че „прокуратурата не желае ние да извършим такава проверка, въпреки че по Закона за МВР министърът със своите органи може да осъществи такъв вътрешно-ведомствен контрол и не знам защо се пречи“.

Рашков добави, че до него е достигнала информация, която обаче все още не е „документирана“, за това, че през последната седмица на шредери са унищожават „необичайно голямо количество хартиени носители, което подсказва, че някой прави опит да заличи някакви следи, най-вероятно свързани с използване и прилагане на СРС“.

По думите му от встъпането в длъжност на служебния кабинет на Стефан Янев, държавното обвинение е образувало „десетки дела“, по които се извършват действия срещу току що назначени държавни служители, включително и спрямо новия директор на НАП Румен Спецов.

„Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. Съвсем открито застана на страната на онези, които българският народ не им гласува доверие на последните избори. Тъй като [Бойко] Борисов вече не може да влияе, тъй като е извън властта, на практика, прокуратурата заема неговото място“, обобщи Рашков.

"Прокуратурата не може да спре да работи"

Рано сутринта в сряда БНТ съобщи, че ексклузивно е получила позиция на говорителката на главния прокурор Иван Гешев във връзка с изявлението на служебния вътрешен министър пред сайта Bird.bg.

„Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, защото на някой не му харесва. Прокуратурата стриктно спазва закона“, е заявила Сийка Милева, цитирана от водещия на сутрешния блок на Националната телевизия Иво Никодимов.

Според думите на говорителката на Гешев „прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки“.

БНТ допълни позицията на Милева с неофициална информация, според която обвиняемият висш полицай Ангел Папалезов е назначен начело на отдела за борба с трафика на културни ценности след пенсионирането на Кирил Христосков, „който пък като пенсионер започва да работи във фондация „Тракия“ на Васил Божков“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG