Връзки за достъпност

Извънредни новини

Война или партньорство? Гешев се срещна с шефове на служби, които бяха призовани на разпит


Новоназначеният председател на ДАНС Пламен Тончев (вляво) разговаря с главния прокурор Иван Гешев и заместничките му Даниела Машева и Пламена Цветанова

Главният прокурор Иван Гешев прие в сряда на официални срещи новоназначените ръководители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР – Пламен Тончев и Калин Стоянов.

Това се случи часове, след като прокуратурата обяви, че е повдигнала обвинение на висшия служител в МВР Ангел Папалезов, назначен преди дни от служебния вътрешен министър Бойко Рашков в екипа, проверяващ данните за незаконно подслушване на политици.

Информацията за делото срещу Папалезов провокира Рашков публично да обяви, че разследващите са изпратили призовки на редица новоназначени ръковoдители в службите за сигурност, включително на Тончев и Стоянов.

В сряда сутрин говорителят на служебния кабинет Антон Кутев направи изявление в Министерския съвет и предупреди, че тази ситуация "заплашва да прерасне в открита война на институциите".

"В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити на прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт. Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи", заяви Кутев пред медиите.

Непосредствено след неговото изявление пресцентърът на прокуратурата разпространи снимки и кратки съобщения за проведените срещи на Гешев с ръководителите на ДАНС и ГДБОП.

Новият директор на ГДБОП Калин Стоянов (вляво) разговаря с главния прокурор Иван Гешев
Новият директор на ГДБОП Калин Стоянов (вляво) разговаря с главния прокурор Иван Гешев

"Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност. Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между прокуратурата и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите", уточниха от държавното обвинение по повод срещата на Гешев с Пламен Тончев подчертавайки, че тя е проведена "по негово искане".

Половин час по-късно подобно съобщение беше разпространено и по повод разговор на главния прокурор с Калин Стоянов.

"В рамките на работната среща бе обсъдено продължаване на съвместните действия между прокуратурата и ГДБОП - МВР по успешно противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма", добавиха от пресцентъра на Гешев.

Свободна Европа потърси за коментар вътрешния министър Бойко Рашков, който заяви, че засега не е получавал подобна покана от главния прокурор.

"Пише ли под снимките [на Гешев с ръководителите на ДАНС и ГДБОП], че двамата бяха призовани на разпити на втория ден от назначаването им", риторично попита Рашков.

Служебният министър добави, че съжалява "в кавички", че досега той не е получавал официална покана за среща с главния прокурор, но скоро очаква "призовка" от държавното обвинение.

По-късно прокуратурата изпрати съобщение, че Иван Гешев е поканил Бойко Рашков на работна среща.

„С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща“, пише в писмото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG