Връзки за достъпност

Извънредни новини

България засега остава само с четирима европейски прокурори. ВСС ще мисли за нов конкурс


Ръководената от румънката Лаура Кьовеши Европейска прокуратура официално започна работа на 1 юни 2021 г.
Ръководената от румънката Лаура Кьовеши Европейска прокуратура официално започна работа на 1 юни 2021 г.

Квотата на България от десетима делегирани обвинители в новата Европейска прокуратура засега ще остане с непопълнени шест места. Това стана ясно, след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати в сряда процедурата по избора им.

Ръководената от Лаура Кьовеши институция отхвърли шестима от излъчените от България кандидати и преди ден официално започна работа. Така с базираната в Люксембург Европейска прокуратура засега ще работят само четирима българи.

Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Сетлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

В България вече е пристигнало официално писмо от Европейската прокуратура, в което се настоява страната все пак да попълни цялата си квота. То беше докладвано от Огнян Дамянов на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС в сряда.

Той обаче поясни, че за да бъдат излъчени останалите шестима български кандидати, настоящата процедура по избор първо трябва да бъде прекратена, тъй като никой от останалите явили се в конкурса не е събрал минимално необходимите му шест гласа.

Затова и колегите му взеха това решение. Предстои откриването на нова процедура. Не беше съобщено кога.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG