Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши одобри още един български европейски прокурор. Отхвърлените вече са шестима


Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Вероника Трифонова е назначена за български европейски делегиран прокурор, съобщиха от Европейската прокуратура. Други двама кандидати – Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, са били отхвърлени, защото не отговарят на всички необходими критерии за допустимост.

Одобрените български европейски делегирани прокурори вече са четирима.

България предложи десетима кандидати за европейски делегиран прокурор. В началото на април стана ясно, че трима от тях – Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от окръжната прокуратура в Пловдив и Бойко Калфин от окръжната прокуратура в Кюстендил са одобрени, припомня специализираният правен портал Lex.

Тогава бяха отхвърлени следователите Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията Христо Крачунов, защото не отговарят на изискванията. Европейската прокуратура съобщи, че оценката на качествата на обвинителите Божидара Ганева-Димова, Вероника Трифонова и Венцислав Фердинандов продължава

В писмо до Прокурорската колегия отпреди месец европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска от България да излъчи нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори. Тогава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да изчака окончателното приключване на процедурата. Това вече е факт и сега се чака реакцията на колегията. Въпросът, който трябва да бъде обсъден, е дали ще има нова процедура за подбор на нови шестима кандидати, или България засега ще остане с четирима европейски делегирани прокурори, уточнява Lex.

Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа от 1 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG