Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моите отношения с Пеевски са ясни". Борисов за американските санкции, кюлчетата и "Мата Хари"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

В ГЕРБ са "работили отдавна", заедно с партньорските служби по "тези теми". Това каза лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов в четвъртък на пресконференция по повод санкциите, наложени от САЩ по закона “Магнитски” на Делян Пеевски, Васил Божков, заместник-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков и още трима българи.

"Подкрепяме мерките на финансово министерство на САЩ и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока", добави Борисов.

След което се дистанцира от Делян Пеевски и Васил Божков с думите: "Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Те винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали различни от ГЕРБ, т.е. кметове на ДПС. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков."

Наред с това лидерът на ГЕРБ подчерта, че след обявяването на американските санкции се чувства "обнадежден" и повтори, че е знаел за случващото се, за което "сме работили месеци наред".

Срещи с Пеевски

На този фон бившият премиер все пак призна, че се е срещал регулярно с Делян Пеевски. Последният път - "преди месеци". В отговор на констатация, че той е казвал и друг път това, например през 2018 г., Борисов уточни, че всеки път това се е случвало заради "смесените райони".

"Срещал съм се и с Мустафа Карадайъ", посочи той, допълвайки, че е провеждал работните си срещи с Пеевски както в Министерския съвет, така и в резидения "Бояна".

На уточняващ въпрос за какво са си говорили, Борисов отговори: "Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете че и ние така сме си говорили по тая тема."

Той е бивш депутат
Бойко Борисов

Обяснявайки, че "моите отношения с Пеевски са ясни от много години", Борисов потвърди мнението си, че соченият от американските служби като олигарх е "просто депутат".

На въпрос какво смята за него, бившият премиер заяви: "Той е бивш депутат." От 2013 г. досега Борисов се придържа основно към това становище за крупния бизнесмен.

Борисов се дистанцира и от Илко Желязков

Борисов се дистанцира и от Илко Желязков, който също е с наложени санкции от САЩ по закона "Магнитски".

Желязков, сочен от медийни публикации като "лейтенантът на Пеевски" беше предложен от ДПС и избран с гласовете на ГЕРБ за заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС, което трябва да следи за незаконни подслушвания в България.

На въпрос как и защо ГЕРБ са подкрепили именно този човек, Борисов каза, че не знае за подобно гласуване и групата на партията му е избрала Желязков, без да го пита. "[ДПС] са дали това предложение, ние сме дали своите предложения и най-вероятно се е избрало, не съм бил в парламента", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов помолил шефовете на служби да си прекъснат отпуска

В продължение на темата за контрола и разследването на евентуално незаконно подслушване, Борисов беше попитан и защо е разписал продължителните неплатени отпуски на вече бившите ръководители на ДАНС и ДАТО - Димитър Георгиев и Цветан Китов.

Преди седмица стана известно, че бившият министър-председател е пуснал шефовете на служби в петмесечен неплатен отпуск, който съвпада с встъпването в длъжност на служебното правителство. Според служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков това "на практика е обезглавяване на службите".

"Ще ви кажа честно – от чаршията, както Наско Атанасов казва, или в метрото, някой ми каза, че вътрешният министър ще е Бойко Рашков. Ние знаехме, че му е отнет достъпът до класифицирана информация. Ние не вярвахме, че те ще стигнат чак дотам да оголят и да изнесат цялата информация от всички служби, които в масивите са работени. Аз не вярвах, но те явно го направиха", коментира Борисов.

След това допълни, че след като им е разписал първоначално отпуските и чул какво говорят от служебното правителство, накарал ръководителитее на служби да се върнат на работа.

"Да, аз им разписах, но в момента, в който чух какво говорят, ги помолих да се върнат, да отидат да си поискат среща със Стефан Янев, да му представят какво са работили и той да им каже дали ги уволнява или ги оставя и да се приключи с тая сага. Те решиха да ги уволнят."

На въпрос откъде Борисов е знаел, че БРашков е с отнет допуск до класифицирана информация, той заяви: "Ми, от... оттам, откъдето Атанасов, Бабикян и Хаджигенов имат, че са подслушвани. От същия източник."

Коя е Мата Хари?

Борисов няколко пъти отказа да каже коя е "Мата Хари" – жената, заснела кюлчетата и пачките евро нощното шкафче, намиращо се в премиерската спалня в резиденция "Бояна".

На въпрос дали е разкрил самоличността й пред прокуратурата, която водеше проверка по темата, но не стигна до никакви изводи, Борисов отрече да е казвал коя е, защото "имал съмнения".

Преди месеци лидерът на ГЕРБ каза, че добре знае коя е жената, както и кога са правени снимките, защото по това време той давал интервю и помолил охраната му да я допуснат в премиерската вила.

"Джентълменството не ми позволява да я кажа [на прокуратурата]. Не съм, защото имам съмнения дали е същата, за която си мисля", каза бившият премиер в четвъртък.

Той обаче обяви, че плеймейтката Маги Бадер, която беше посочена от биснесмена Светослав Илчовски, не е въпросната жена и не я познава.

"Я, си представете вие да сте семеен човек и изведнъж някой да ви каже, че сте моя любовница. А аз никога не съм го виждал и чувал. Никога. Представете си как това момиче говори със своите приятелки, семейства, близки."

Краят на брифинга

Впоследствие Борисов каза, че е пипал веднъж в живота си златни кюлчета, когато е бил на посещение в БНБ.

В крайна сметка въпросите за самоличността на "Мата Хари" доведоха до обобщението на Борисов, че е отговорил на всички въпроси и възнамерява да напусне пресконференцията.

На последния зададен въпрос - как е възможно да има корупция от страна на Пеевски, както твърди Държавния департамент на САЩ, без да е ясно кой от правителството е корумпиран от бившия депутат, Борисов излезе от залата и остави Даниел Митов и Екатерина Захариева да довършат брифинга.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG