Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха Пеевски и Божков заради корупция. На петима българи е забранено да влизат в САЩ


Делян Пеевски и Васил Божков
Делян Пеевски и Васил Божков

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Санкционирани са и дружествата, притежавани или контролирани от Пеевски, Божков и Желязков - общо 64 фирми и организации, стана ясно от официално съобщение на американското финансово министерство, разпространено от посолството на САЩ в София. Сред тях са „Евробет“, „Национална Лотария“, фондация „Тракия“ и партията „Българско лято“, свързани с Божков, и „ИНТРЪСТ“ и свързаните с нея фирми на Пеевски.

Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

„Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в изявление. „Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.“

„Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, каза директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ Андреа М. Гаки в изявление.

Санкциите

Мотивът за санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков от американското финансово министерство е „тяхната значителна роля в корупцията в България“, а санкциите са наложени по американския закон „Магнитски“. Той е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят и предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ.

„В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ“, пише в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

Санкциите предвиждат също забрана за транзакции, пренос на стоки и услуги в полза на санкционираните, освен ако няма дадено от специална комисия изрично изключение.

Мерките, наложени от страна на Държавния департамент на САЩ срещу Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов значат, че на тях и на най-близките членове на техните семейства е забранено да влизат в САЩ.

Мотивът на Държавния департамент е участието на петимата в „сериозна корупция“. Санкциите са наложени съгласно Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG