Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои са санкционираните от САЩ и какви са причините за всеки един


Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и Петър Харалампиев. Другите двама санкционирани са Александър Манолев и Красимир Томов
Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и Петър Харалампиев. Другите двама санкционирани са Александър Манолев и Красимир Томов

САЩ наложиха санкции на шестима българи за участие в корупция. Сред тях са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски и хазартният бизнесмен Васил Божков. Другите са Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Те са санкционирани по два отделни закона, които предвиждат различни ограничения.

Мерките срещу Божков, Пеевски и Желязков са по глобалния закон „Магнитски“, който предвижда блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ. Наложени са ограничителни мерки и срещу 64 фирми и организации, свързани тях. Сред тях са „Евробет“, „Национална Лотария“, фондация „Тракия“ и партията „Българско лято“, свързани с Божков, и „ИНТРЪСТ“ и свързаните с нея фирми на Пеевски.

Отделно на Пеевски, Желязков, Манолев, Харалампиев и Томов е забранено да влизат в САЩ.

В следващите редове обясняваме кои са тези хора и защо са санкционирани.

"Мутрите днес и преди години"

Васил Божков беше смятан за недосегаем бизнесмен в България, който беше в добри отношения с всички правителства. В началото на 2020 г. управляващите одържавиха лотарийния му бизнес, а след това прокуратурата повдигна серия обвинения.

Сега той се укрива в Дубай и е обвинен задочно в 18 престъпления, сред които подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит за изнасилване на жена и ръководене на организирана престъпна група, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, неплащане на такси от хазарт и други.

След като беше обвинен, Божков направи редица публични признания, в това число, че е спестил хазартни такси в размер на около 700 млн. лева със знанието на властта. Божков в поредица публикации направи публични кореспонденциите си с бившия финансов министър Владислав Горанов и Бойко Борисов, а по-късно директно ги обвини “в рекет”.

В няколко интервюта Божков говореше за връзки между Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и Делян Пеевски, по това време депутат от ДПС. “Общото между мутрите днес и преди години е Борисов, а различното – Пеевски”, каза Божков в интервю за бТВ преди година.

В мотивите на САЩ да санкционират Божков се посочва, че той „неколкократно е подкупвал държавни служители“.

В мотивите на Министерството на финансите на САЩ да санкционира Божков се посочва, че той „неколкократно е подкупвал държавни служители“, сред които „един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта“.

Посочва се, че Божков е „планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

САЩ санкционираха 58 свързани с него фирми, включително партия „Българско лято“.

"Просто депутат"

Делян Пеевски беше депутат от ДПС от 41 до 44-то Народно събрание, а сега не заема публична длъжност.

Политическата кариера на Пеевски започва през 2001 г. от младежката организация на НДСВ. Четири години по-късно той е назначен като следовател в столичното следствие, въпреки че няма необходимия стаж. Веднага след това Пеевски влиза в кабинета “Станишев” като заместник-министър на бедствията и авариите. Министър по това време е Емел Етем от ДПС.

През 2013 г., по времето на кабинета “Орешарски”, Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това предизвика продължили над една година граждански протести и в крайна сметка беше една от причините за преждевременната оставка на кабинета, съставен от БСП и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е избягвал да коментира личността на Делян Пеевски. В различни периоди на въпроси за отношенията му с него той е отговарял, че “Пеевски е просто депутат”.

Досокоро Пеевски беше и крупен медиен собственик, но в края на миналата година продаде медийната си група.

Досокоро Пеевски беше и крупен медиен собственик, но в края на миналата година продаде медийната си група, която включваше националните вестници “Телеграф” и “Монитор”, както и редица регионални издания. С Пеевски се свързваше и собствеността на съществувалия доскоро Канал 3.

В мотивите за санкционирането му се посочва, че „регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“

В изявлението на финансовото министерство на САЩ пише също, по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски „се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“

Финансовото министерство на САЩ санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски - „ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД и свързаните с тях „БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“ ЕООД.

"Лейтенантът на Пеевски"

С името на Пеевски се свързва и това на друг от санкционираните – Илко Желязков. Той е санкциониран като негов приближен.

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, се казва в съобщението.

Към момента Желязков е заместник-председател на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства (СРС). За поста той беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ.

Кариерата на Желязков минава през специалните служби на държавата – ДАНС и ДАТО. Според публикация на вестник “Капитал” Желязков е известен като “лейтенантът на Пеевски” в енергетиката.

"Манолев да изгори"

Александър Манолев е бивш заместник-министър на икономиката. Името му нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения.

През лятото на миналата година името му се появи в изтекли записи с глас, който прилича на този на бившия премиер Бойко Борисов. Гласът казва, че „Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те“.

Срещу Манолев има дело за конфликт на интереси. Антикорупционната комисия му наложи глоба за 10 хил. лв. за къщата за гости. КПКОНПИ откри, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който е контролира средствата по програмата за селските райони.

"Ще се гръмна на площада"

Петър Харалампиев е бивш председател на Агенцията за българите в чужбина. Той беше номинация на ВМРО.

През 2018 г. Харалампиев беше арестуван по подозрение за търговия с продажба на български паспорти. Акцията в агенцията предизвика сътресения в управляващата коалиция.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов тогава каза, че е готов „да се гръмне на площада“, ако дори и с една стотинка от Македония или друга държава е финансирана партията.

През 2020 г. делото срещу Харалампиев влезе в съда. Той е обвиняем за участие в престъпна група и вземане на подкупи за издаване на удостоверения за български произход.

"Политическо влияние за лична изгода"

Красимир Томов е бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той също е обвиняем за длъжностни престъпления.

Според обвинението председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси. Това са злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др.

Според обвинението са доказани случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход като актове за раждане и брачни свидетелства на родителите и дядовците на кандидатите.

В мотивите на Държавния департамент на САЩ за санкционирането на Манолев, Харалампиев и Томов се посочва, че те „са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG