Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как действа законът, с който САЩ ще забранят достъпа на корумпиран българин


Българин досега не е обявяван публично като засегнат от програмата за санкции на Държавния департамент на САЩ
Българин досега не е обявяван публично като засегнат от програмата за санкции на Държавния департамент на САЩ

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа обяви, че до дни държавният секретар ще обяви името на първия български гражданин, на когото ще бъде забранено да влиза на територията на Съединените щати заради корупция. Тя нарече това „мерки със зъби“.

Същия израз посланичката използва и в края на ноември 2019 г. в лекцията си пред Атлантическия клуб. Още тогава тя предупреди, че Вашингтон е готов да използва „мерки със зъби“ в борбата срещу корупцията в България, включително и да санкционира корумпирани българи.

Подобна мярка никога не е била прилагана спрямо България, но тя не е нова. На 5 септември 2019 г. Държавният департамент публикува кратко съобщение, с което посочва бившия председател на парламента на Румъния и лидер на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня като „замесен в значителна корупция“.

Какво казва законът

Забраната за влизане на територията на САЩ не е цялата санкция. Законът предвижда и „публично обявяване“ на лица, замесени в корупция. Става дума за годишния законодателен акт на Конгреса на САЩ, с който се приема бюджетът на Държавния департамент. Подобна практика не е изключение - с годишния бюджет за отбрана за 2020 г., например, бяха наложени санкции на фирмите, които участват в строителството на „Северен поток 2“.

Секция 7031(C) от годишния бюджет на Държавния департамент предвижда забрана за влизане и публично обявяване на „корумпирани официални лица от чужди държави и техните семейства“. Държавният секретар – в момента Майк Помпео – сам взима решението дали санкционираните по този закон ще бъдат обявени публично или имената им ще останат конфиденциални. Посланик Мустафа обясни, че в случая с България името ще бъде огласено.

Тази секция в закона е въведена през 2008 г. и в началото е насочена срещу представители на чужди правителства, замесени в корупция във връзка с експлоатация на природни ресурси. През 2014 г. са допълнени и нарушителите на човешки права. След 2015 г. изрично се посочват две възможности – на публично обявяване или запазване на конфиденциалност. Първите обявени имена са през 2018 г.

За каква корупция става дума

Законът се прилага в случаи, когато има „достоверни доказателства, че тези лица са замесени в значителна корупция, включително корупция във връзка с експлоатацията на природни ресурси или грубо нарушаване на правата на човека“.

На 14 февруари 2018 г. тогавашният държавен секретар Рекс Тилърсън обявява името на бившия главен прокурор на Албания Адриатик Лала, съпругата му и две от децата им. В съобщението е цитиран законът, но не е уточнено допълнително за каква корупция става дума. Подобно е и съобщението от 16 април 2018 г. за албанския депутат Том Доши, който също е санкциониран заедно със съпругата и децата си.

На 10 септември 2018 г. Държавният департамент обявява името на Никола Спирич, депутат от Босна и Херцеговина, защото е „получил неправомерно облаги в качеството си на длъжностно лице и се е намесвал в дейността на институциите като член на парламента на Босна и Херцеговина“.

По-различен е случаят с генерал Горан Радославлевич от Сърбия, който е включен в програмата за санкции за „грубо нарушаване на човешките права“. Посочено е конкретно участието му в убийството на трима братя от албански произход веднага след края на войната в Косово.

Сред останалите обявени досега в програмата за санкции са граждани на Саудитска Арабия, Никарагуа, Конго, Гватемала, Доминиканската република и други.

А законът „Магнитски“?

Херо Мустафа съобщи също, че ще бъде разгледана целесъобразността на прилагането на глобалния закон „Магнитски“ в контекста на борбата с корупцията в България.

Законът „Магнитски“, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, който умира в затвора след като разкрива случай на корупция, е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, за които има сериозни доказателства, че са съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

По глобалния закон „Магнитски“ са санкционирани десетки хора, сред които предполагаемите отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, 17 души, свързани с убийството на журналиста от саудитски произход Джамал Кашоги, чеченският лидер Рамзан Кадиров.

По глобалния закон „Магнитски“ жалба подаде банкерът Цветан Василев. Той твърди, че вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът Делян Пеевски са съпричастни към корупционна схема заради фалита на КТБ. Освен това Василев твърди, че е несправедливо подложен на наказателна репресия в България. До момента няма резултат от жалбата на Василев, който е задочно подсъдим като като лидер на престъпна група за източването на КТБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG