Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път българин ще получи публична забрана за влизане в САЩ заради корупция


Още през ноември посланик Херо Мустафа предупреди, че може да бъде наложена забрана за посещение в САЩ на лица, замесени в корупция
Още през ноември посланик Херо Мустафа предупреди, че може да бъде наложена забрана за посещение в САЩ на лица, замесени в корупция

До дни ще бъде обявено името на първия български гражданин, на когото ще бъде забранено да влиза на територията на САЩ заради корупция. Това съобщи американският посланик в България Херо Мустафа пред Нова телевизия.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност“, каза Мустафа.

Тя допълни, че срещу въпросното лице има ясни доказателства, което налага бързите действия на американските власти. По нейни думи това е само първият случай, в който ще се предприемат действия, но ще има и следващи, а ще бъде разгледана и целесъобразността на прилагането на глобалния закон „Магнитски“.

По отношение на въпроса с падането на визите за български граждани, посланик Мустафа обяви, че през март предстои първото посещение на помощник-държавния секретар по консулските въпроси в България.

„Това е най-висшестоящият служител в Държавния департамент, който се занимава с този въпрос. Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване“, каза тя.

На посещение в България ще бъдат и технически експерти от САЩ, които ще подпомогнат страната ни по въпроса за енергийната диверсификация. Според посланик Мустафа тази ключова тема трябва да се разгледа „на практика, а не само принципно“.

Още преди пристигането си в България посланик Мустафа обяви, че сред основните ѝ приоритети у нас ще бъдат борбата с корупцията, налагането на върховенството на закона и енергийната независимост на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG