Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария може да бъде разследвана за нарушаване на ценностите на ЕС, реши съдът


Сградата на Съда на Европейския съюз
Сградата на Съда на Европейския съюз

Процедурата на Европейския парламент срещу Унгария, която е за нарушаване на общите ценности на Европейския съюз, може да продължи. Това става ясно от решение на Съда на ЕС, прието в четвъртък.

През септември 2018 г. Европарламентът гласува с мнозинство от две трети решение, с което се обръща към Съвета на ЕС и го приканва да установи дали под ръководството на министър-председателя Виктор Орбан Унгария подкопава правните стандарти и демократичните ценности на Общността. Процедурата е започната по чл. 7 от Договора за ЕС.

След като решението беше взето, Унгария го оспори пред Съда на ЕС, като се позова на нарушения при изчисляването на гласовете в Европейския парламент. В решението си от четвъртък европейските магистрати обаче отхвърлят тази теза.

Политиката на десния националист Виктор Орбан от години е проблем за ЕС заради опитите му да увеличава държавния контрол над съдебната власт, медиите и академичния живот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG