Връзки за достъпност

Извънредни новини

На кино с полиция. Кой заплашва общността ЛГБТ


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Яйца, пяна и хомофобски стикери. С това бяха заляти във вторник фасадите на Rainbow Hub и The Steps - две новооткрити пространства за приобщаване на хората ЛГБТ.

Това е третото подобно преживяване на общността в София само през последните дни.

Първият случай е отпреди седмица, в The Steps. Тогава там е организирано представянето на детската книжка “Мравин”, в чийто сюжет присъстват еднополови родители. Тогава пред заведението се събира група националисти, която стои отвън, без да влиза вътре - все млади мъже в черни дрехи и с добре поддържана физическа форма, които оглеждат посетителите на влизане и на излизане. Това е психически натиск, смятат организаторите.

Публиката на един филм

Следващото враждебно посещение е в неделя, по време на премиерата на късометражния филм “Черупки” на режисьорката Слава Дойчева. Този път обаче националистите не остават отвън, а гледат филма като зрители.

Прожекцията е част от програмата на София Прайд Филм Фест, финансиран по програма на Европейския съюз.

По думите на Иван Димов, основател на фондацията за подпомагане на ЛГБТ общността Сингъл степ, преди да започне филмът в заведението е пристигнала група от 25-30 младежи с брандирани националистически символи по облеклото. В някои от тях той е разпознал и посетители от представянето на “Мравин”.

“[Бяха] организирани, брандирани, със сценарий, готови реплики и действия”, казва Димов и описва лидерите им като “свързани с Луковмарш, БНС и ВМРО”.

Прожекцията е охранявана от полицията, която остава извън залата, но преди това е събрала личните документи на групата националисти.

“Нали не мислите, че ще направим нещо, докато личните ни карти са в полицията?”, казва един от членовете на групата пред режисьорката на филма.

Защо са там националистите

“Стана ми интересно какво точно се финансира със средства от моя джоб", каза за Свободна Европа Христо Иванов, наричан Германеца, който е председател на младежката структура на ВМРО София. Той увери, че е отишъл да гледа филма от любопитство. И добави: "Впоследствие разбрах, че има вероятност познати патриотични млади хора да отидат също”.

Според очевидци Иванов е бил един от лидерите на националистическата група.

Пламен Димитров, представител на Българския национален съюз (БНС), не е присъствал на събитието, но се съгласи да обясни мотивите, с които хора от съюза посещават събития на общността ЛГБТ.

Според Димитров провокатори на каквото и да било са не националистите, а самата общност ЛГБТ. Той твърди, че тя се опитва да "нормализира педофилията" и я сравнява с истински педофилски организации в САЩ като NAMBLA и Project Truth, които всъщност не представляват движението ЛГБТ.

“ЛГБТ активистите защитават нечии права точно колкото комунистите защитават правата на работниците”, казва Димитров. Според него целта на БНС е “тази опасна идеология” да бъде отхвърлена от обществото.

На въпроса дали от съюза ще организират и други ходения на такива събития Пламен Димитров отговаря: “Смятаме категорично да се противопоставяме на всякакви политически акции от подобен тип, изцяло спазвайки закона.”

Присъствието като заплаха

Организаторите определят мълчаливото присъствие на националисти на техни събития като заплаха или провокация.

“Аз не съм имал намерение да провокирам нищо друго, освен евентуално някой разговор, ако ми се отдаде възможност”, казва Христо Иванов - Германеца.

Режисьорът на филма Слава Дойчева твърди, че прожекцията е минала без конфликти. Тя обича да наблюдава реакциите и движенията на своите зрители. По нейни думи групата националисти са гледали филма внимателно и са си тръгнали без да създават допълнително напрежение - може би не са очаквали да видят една “чисто човешка история”.

Но така е било само в този конкретен случай. В последните месеци общността ЛГБТ преживя поредица от инциденти. През октомври миналата година в Пловдив хора от ЛГБТ общността получиха смъртни заплахи, а група тийнейджъри бяха нападнати от млади момчета, защото “изглеждат хомосексуални”. През май, по време на първия прайд в Бургас, участниците в него бяха замеряни с яйца.

На фона на тези събития екипът на "Черупки” и организаторите са се колебаели дали изобщо да има прожекция. Все пак са я провели.

Според Иван Димов зачестилите националистически посещения на събития, свързани с ЛГБТ общността, се дължат на съвпадането на прайд месеца тази година с предизборния период: "Причината за тези провокации е изцяло политическа: едни отчаяни политически формации, които не успяха да прескочат летвата на миналите избори, атакуват ЛГБТИ общността като лесен обект за провокации.”

Хомофобията е "впита в управлението"

Социологът Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието при БАН твърди, че проявленията на националистите спрямо общността ЛГБТ не са нещо ново. Според него нещата са двустранни - увеличената активност на ЛГБТ общността води до по-силни реакции от страна на националистите. Тогава съответно се усилва необходимостта тези реакции да бъдат регулирани.

Проблемът с хомофобията в България обаче няма как да се реши, докато “хомофобията е вътре в държавните органи”, казва Пампоров.

Според него хомофобските тенденции в България започват да се засилват през 2012 г., когато е назначен бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Оттогава “прокуратурата спря да забелязва езика на омразата и престъпленията от омраза”, твърди Пампоров.

Филмът “Черупки”

Слава Дойчева има над 70 фестивални участия и 15 международни награди, две от които са за “Черупки”.

Това е първият път, в който националисти посещават нейна прожекция. Тя обаче се надява филмът въпреки всичко да бъде видян не само като повод за политическо разногласие, но и просто като изкуство, както е бил създаден.

“Моята работа не е буквална и плакатна, тя не крещи и срещу нея трудно се крещеше…”, пише Слава в своя публикация в социалните мрежи.

XS
SM
MD
LG