Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът гарантира кредити без обезпечение за малки фирми. "60/40" продължава още два месеца


Гълъб Донев, Кирил Петков и Асен Василев
Гълъб Донев, Кирил Петков и Асен Василев

Служебното правителство обяви, че мярката за подпомагане на фирми по схемата "60/40" ще продължи още два месеца. Малките и средни фирми ще имат възможност да теглят кредити без обезпечение, които да се отпускат най-много 10 дни след подаване на искане.

Мерките бяха представени от социалния министър Гълъб Донев и колегите му Кирил Петков и Асен Василев - съответно министри на икономиката и на финансите.

Програмата за гарантиране на кредитите е на обща стойност 2,5 млрд. лева. Целта е тя да покрива 50 процента от банковия риск на бизнеса.

"Договорихме се с банките, че тези нови кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение и ще се отпускат в рамките на десет дни от пускането на молбата", каза Петков, цитиран от БТА.

Фирмите ще могат да теглят кредити от обслужващите ги банки в размер до 70 процента от своите приходи за 2019 или 2020 година. Кредитът ще се тегли за срок от седем години.

Министърът на финансите Асен Василев каза, че подготвя Програма за възстановяване на българската икономика.

Гълъб Донев каза, че според данни от статистиката в страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG