Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководството на ББР е отказало да предостави информация за кредитните досиета на банката


Служебният министър на икономиката Кирил Петков
Служебният министър на икономиката Кирил Петков

Управителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е отказал да предостави информация за кредитните досиета на банката на одитния комитет, назначен от служебния икономически министър Кирил Петков. Това съобщи самият Петков по време на брифинг във вторник.

По думите му мотивите за отказа звучат по следния начин: "Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем."

"За мен това е нарушение на закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била коректна до този момент в този процес, и се надявам с техните функции в максимално бърз срок, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета", добави Петков.

По думите му в тази ситуация държавата в лицето на министъра на икономиката не може да задължи ББР да направи каквото и да било.

"Единственото, което се надявам е, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам в рамките на деня това да не продължи. Законът изисква одитният комитет да има достъп до тази информация", каза още Петков.

Той обясни, че е нормална практика съществуването на одитен комитет, който да проверява дейността на дадена банка и без да разкрива банкова тайна да подава информация към принципала, в случая – Министерството на икономиката. Петков подчерта, че ББР е "много стабилна" и одитът в нея "не е атака, не е въпросителна".

"Тази банка може и има ликвидността да бъде инструмент за малкия и среден бизнес. Имаме идея цялата ликвидност да я вкараме като антикризисна мярка в помощ на малкия и среден бизнес", допълни служебният икономически министър с уточнението, че би се радвал "като портфолио тези кредити да са дадени по пазарен начин".

Малко по-късно в позиция до медиите от Българската банка за развитие оповестиха, че Управителният й съвет е “предоставил подробна финансова информация на членовете на новия одитен комитет”.

Банката е направила запитване до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и БНБ за правата на достъп на комитета във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна.

От ББР утчняват, че с цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции.

През миналата седмица Кирил Петков проведе две публични срещи. На първата той разговаря с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, а след нейния край бяха обявени и готвените кадрови промени в банката. Ден по-късно министърът се опита да проведе среща с осемте най-големи кредитополучатели на банката, но нито една от компаниите не изпрати свой представител.

След срещата си със Стамен Янев Петков обяви, че освобождава от Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се явиха на изслушването в Министерството на икономиката. Тогава министърът назначи и одитен комитет в банката.

Като причина за публичното изслушване на Надзорния съвет на ББР Петков посочи отпуснатите големи кредити към фирми, които "не са прозрачни" и са "със съмнителна собственост". Той даде и примери с дружествата "Благоевград БТ", свързано с Делян Пеевски, както и "Роудуей кънстракшън", свързано с Румен Гайтански – Вълка.

Министърът определи като "пълно безобразие" факта, че от 1.9 млрд. лв., раздадени директно от ББР на частни клиенти, 1.8 млрд. са отишли за 20-те най-големи кредити.

Фактите. Кого подкрепя Българската банка за развитие
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG