Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецсъдът върна делото за АЕЦ "Белене" и иска обяснение за липсата на Делян Добрев


Делян Добрев
Делян Добрев

Специализираният наказателен съд е върнал на прокуратурата обвинителния акт по делото за безстопанственост във връзка с проекта за АЕЦ „Белене“, който беше внесен през февруари, съобщи в. „Сега“.

Причината са открити пропуски в обвиненията срещу бившите министри на икономиката и енергетиката Петър Димитров и Румен Овчаров и бившите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков.

Съдия Виктор Чаушев е посочил в мотивите си за връщането на делото, че разследващите изобщо не са описали конкретни деяния на Овчаров, а само е посочено декларативно, че той е извършил престъпление.

Неясна е и връзката между него и твърдяната нанесена щета на НЕК. Такъв пропуск е посочен и по отношение на обвинението срещу Димитров. Неясноти са допуснати и в обвиненията спрямо Папазян и Велков, смята спецсъдът.

Къде е Делян Добрев?

Освен това съдия Чаушев подчертвава, че спецпрокуратурата трябва да обясни защо се е отказала да поддържа обвинението си по делото, което първоначално беше повдигнато и срещу ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма от първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013) – Делян Добрев.

След внасянето на делото в спецсъда, стана ясно, че прокуратурата е отделила материалите за него в отделно производство. Не е известно каква е неговата съдба, нито защо разследащите предпочетоха да не съобщят за внасянето на делото за АЕЦ „Белене“ в спецсъда. Те признаха, че Добрев е отпаднал като обвиняем от този казус, едва след като медиите изпратиха въпроси.

Сгеа спецсъдът отбелязва, че по делото има приложени фотокопия от постановление за привличането на обвиняем и неговия разпит, но такъв човек не фигурира в обвинителния акт. Това „прави възможен извод, че обвинението срещу това лице не се поддържа от прокурора, или не се поддържа по това наказателно производство“, допълва съдия Чаушев.

Той обаче подчертава в мотивите си за връщането на делото, че прокуратурата е длъжна да се обоснове защо Добрев е отпаднал от кръга на обвиняемите по случая и да приложи акта си, с който материалите за него са отделени и разследването спрямо него е прекратено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG