Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за АЕЦ "Белене" вече е в спецсъда. Делян Добрев не е сред подсъдимите


Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд делото за АЕЦ „Белене“, по което твърди, че има данни за безстопанственост с нанесена щета от над половин милиард лева. Това съобщи неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ в петък с уточнението, че от кръга на подсъдимите по казуса е отпаднал бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев.

Първи по това дело през октомври 2016 г. беше обвинен бившият министър на икономиката и енергетиката от правителството на Сергей Станишев (2005-2009) – Петър Димитров. Месец по-късно към наказателна отговорност бяха привлечени предшественикът му в същия кабинет Румен Овчаров, както и ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма от първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013) – Делян Добрев. Обвинения по случая получиха и бившите директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян.

На 8 февруари Софийската градска прокуратура (СГП), която водеше разследването от самото начало, го е внесла в спецсъда, който междувременно стана компетентен да разглежда такива обвинения. Видно от справка в деловодната система на спецсъда обаче, бвинителният акт по делото е само срещу Димитров, Овчаров, Велков и Папазян.

Свободна Европа отправи запитване на пресцентъра на държавното обвинение за причината, по която Добрев е отпаднал от кръга на подсъдимите. Оттам уточниха, че на 20 октомври миналата година СГП е отделила от досъдебното си производство материалите за него и ги е пратила по компетентност на Специализираната прокуратура, която продължава да разследва Добрев и до момента.

Каква е причината производството срещу бившия министър от ГЕРБ да се движи по-бавно от това срещу останалите обвиняеми по случая, засега не е ясно. От прокуратурата не изясняват и защо материалите за Добрев са отделени едва преди три месеца, въпреки че спецпрокуратурата е компетентна да разследва лица с имунитет, каквито са депутатите, няколко години по-рано.

Свободна Европа попита пресцентъра на прокуратурата и защо внасянето на обвинителния акт по делото за АЕЦ „Белене“ не е било съобщено официално, каквато е обичайната практика по дела от значим обществен интерес. Оттам обаче не посочиха каква е причината. Уточниха единствено, че обстоятелството, че в същия ден са съобщили само за внасянето на делото срещу братя Бобокови и бившия зам.-министър по околната среда и водите Красимир Живков в спецсъда, е „съвпадение“.

За какво е делото?

Разследването за строителството на втората атомна електроцентрала в България започна през 2016 г. Прокуратурата твърди, че Димитров и Овчаров умишлено не са упражнили контрол върху ръководството на НЕК.

Овчаров получи обвинения дни преди да изтече абсолютният давностен срок по казуса през ноември 2016 г. Тогавашната говорителка на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че бившият енергиен в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ на 29 ноември 2006 г.

Според СГП то неправомерно е било сключено преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за изпълнението му. Именно това споразумение е позволило да започнат разходите по проекта и на „Атомстройекспорт“ е било възложено изработването на идеен проект за централата. Чрез него са били задействани и процедурите по издаването на разрешение за строеж, изработване на техническо задание за двата блока, провеждането на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193.189 млн. евро.

Тогава Арнаудова разясни, че прокуратурата разследва Добрев за нанесени щети за над 4.5 млн. евро на НЕК с това, че след като на 23 март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ „Белене“, той не е спрял договора на НЕК с архитект-инженера „Парсънс И енд Си Юръп Лимитед“. По него са продължили плащанията от страна на държавната компания.

Бившите директори на НЕК Велков и Папазян пък бяха обвинени , че не са защитили интереса на държавната компания, която продала на „Атомстройекспорт“ старото ядрено оборудване от „Белене“ за 77 млн. евро по-малко. Освен това през 2016 г. те получиха обвинения и във връзка с подписването на въпросното споразумение с руската компания.

Дали повдигнатите преди над 4 години обвинения са били променени в хода на разследването, засега не е ясно, тъй като държавното обвинение не информирало медиите за подробностите по делото от края на 2016 г. насам.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG