Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов отново закри АЕЦ “Белене”. Доставените руски реактори отиват в Козлодуй


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Министерският съвет е одобрил доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй”, съобщи правителствената информационна служба. Петкова е представила експертен доклад, който предлага на територията на ядрената централа в Козлодуй да се изгради нов, 7-и блок, с наличното оборудване от проекта за АЕЦ “Белене”.

С това на практика се слага край на плановете за възраждане на този проект, въпреки че по време на същото правителство Народното събрание реши през 2018 г. да възобнови “действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор”.

Фаворит в конкурса беше руската “Росатом”, която обедини усилия с френската Framatome SAS и американската GE Steam Power. Заради пандемията обаче процедурите в конкурса бяха временно замразени. Руската компания поиска държавни гаранции, а българското правителство продължи да настоява за строителство изцяло на пазарен принцип.

Експертната група към Министерството на енергетиката е обсъдила вариантите за нов блок в Козлодуй - “едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", е казала Теменужка Петкова, цитирана от правителствената информационна служба.

През октомври 2020 г. правителството съобщи, че преговаря с фирми от САЩ за Козлодуй, но накрая е предпочетена руската технология от Белене.

Началото на проекта за втора ядрена централа край Белене е от времето на комунистическия режим. Първото решение е взето през 1981 г. През 1990 г. парите не стигат и строителството е спряно.

През 2004 г. обаче правителството на бившия цар Симеон Сакскобургготски (коалиция между неговата партия НДСВ и ДПС) взима решение за продължаване на проекта и Националната електрическа компания (НЕК) започва да работи с руската “Атомстройекспорт”. Проектът продължава и при следващото правителство на БСП, НДСВ и ДПС.

През 2012 г. първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов решава да прекрати проекта, следва и такова решение на Народното събрание. “Атомстройекспорт” завежда дело срещу държавната НЕК в арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж, който осъжда България да изплати компенсации за 601 617 133 евро. По-късно поръчаните за тези пари два реактора са доставени.

През 2018 г. третото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов реши да възобнови проекта отново. До момента похарчените пари на българските данъкоплатци са малко над 3 милиарда лева.

АЕЦ “Козлодуй” е единствената ядрена централа в България, пусната в експлоатация през 1974 г. Тя използва съветски технологии и в началото има общо 6 реактора. Европейският съюз изисква от страната да затвори първите 4 реактора заради недостатъчната им сигурност и защото са от “чернобилски тип”. В момента в Козлодуй работят 5-и и 6-и реактор, а сега правителството обяви планове за нов седми реактор.

“Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", е казал министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG