Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за боклука срещу Атанас и Пламен Бобокови е внесено в спецсъда


Пламен и Атанас Бобокови
Пламен и Атанас Бобокови

Специализираната прокуратура внесе в понеделник в Специализирания наказателен съд обвинителния си акт срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души.

Става дума за т.нар. дело за боклука, по което разследващите твърдят, че Бобокови са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Като ръководители на организирана престъпна група са посочени Атанас Бобоков и Красимир Живков. Двамата са обвинени, че за около 5-годишен период са извършили престъпление по служба, лъжливо документиране, незаконно загробване и превоз на отпадъци.

Освен това Бобоков ще отговаря и за укриване на данъци в особено големи размери, а бившият зам.-министър – за „престъпление против народното здраве и околната среда“. Пламен Бобоков е обвинен единствено за участия в престъпната група, а останалите трима подсъдими – за документни престъпления.

От спецпрокуратурата припомнят, че по време на разследването са направени множество огледи в землищата на Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, при които са открити 16 756 тона отпадъци, от които 7756 опасни.

„Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда“, се казва още в прессъобщението, разпространено в понеделник.

През януари други трима обвиняеми по това дело сключиха споразумения с държавното обвинение и получиха различни условни присъди – бишият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов, собственикът на площадка за складиране на отпадъци Айгюн Еминов и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов.

Богданов и Еминов сътрудничат на разследващите от самото начало на досъдебното производство. Показанията на първия неведнъж бяха ползвани като основание за ареста на Атанас Бобоков. Той прекара в следствения арест половин година и беше освободен през ноември миналата година срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – 1 милион и още 10 000 лв.

Пламен Бобоков обяви пред Свободна Европа в края на миналия септември, че именно Богданов е станал изпълнителен директор на фирмата „Ел бат“ от Долна баня, на чиято площадка се съхраняват всички отпадъци, открити в рамките на делото на различни места в страната. Според Бобоков „Ел бат“ е част от сценарий за изземването на бизнеса на братята с „Монбат“ по поръчка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Освен обвиненията по разследването за боклука, през юли миналата година Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правомерно.

През миналата седмица стана ясно, че към това дело са прикрепени и материалите за обществена поръчка за стотици полицейски джипове, по която Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заподозря България в измама с европейски средства. Въпросната процедура беше извършена, когато Узунов беше служебен вътрешен министър.

В края на ноември миналата година Окръжната прокуратура в Русе пък обвини Пламен Бобоков и за държане на нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство. Това досъдебно производство вече също приключи и предстои разглеждането на казуса в съда.

"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG