Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Облагата да бъде информиран." Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени за търговия с влияние


Пламен Бобоков и Пламен Узунов
Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков от петък официално са обвинени в търговия с влияние – първият като извършител, а вторият като подбудител. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

Това става ясно от постановлението за привличане към наказателна отговорност на Бобоков, копие от което беше разпространено до медиите от неговия пиар Ани Александрова. Под един от конкретните факти, за които спецпрокуратурата твърди, че са станали известни на Узунов по служебен път обаче личи позоваване на Българската телеграфна агенция (БТА).

"Има данни за срещи, които са осъществени от [Еманюел] Макрон в кръга на неговите президентски правомощия и които изобщо не касаят България. Това са публични срещи, които са били оповестени в българските и в чуждестранните медии. И чрез предоставянето на информация такава на господин Пламен Бобоков, обвинението твърди, че Пламен Узунов му е създал облагата да бъде информиран, от което щетата за президентството е снижаване доверието на гражданите в президентската институция", коментира пред медиите адвокатката на президентския секретар Емилия Недева.

Защитничката на Бобоков Ина Лулчева пък отбеляза пред Свободна Европа, че клиентът ѝ е почетен консул на Украйна в Русе и едва ли единственият начин да се информира за политическата ситуация там е бил чрез Пламен Узунов.

Сред посочените от обвинението конкретни случаи на неправомерно предаване на данни между двамата фигурира информация за проведено извънредно закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което европейският върховен представител по външна политика Фредерика Могерини e пpизoвaлa зa пpeĸpaтявaнe нa вoeннитe дeйcтвия и възoбнoвявaнe нa пoлитичecĸия диaлoг. Събитие, което е било отразено от много световни медии.

Прокурорите обаче твърдят, че разгласявайки подобна информация на Бобоков, Пламен Узунов е нарушил и служебните си задължения, тъй като правилникът за работа на президентската администрация задължава служителите „да нe paзглacявaт инфopмaция, дaнни, фaĸти или cвeдeния, cтaнaли им извecтни пpи или пo пoвoд изпълнeниeтo нa длъжнocттa“.

Делото срещу двамата започна през юни по материали, отделени от разследването за внос на боклук, по което обвиняеми за участие в престъпна група са братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър по околна среда Красимир Живков и още четирима души. В продължение на две седмици спецпрокуратурата разпространяваше избрани пасажи от кореспонденция, водена по различни теми межди Бобоков и Узунов от началото на януари 2019 г. до май тази година.

Двамата бяха задържани за 24 часа преди ден, докато прокурори и полицаи претърсваха кабинети в президенството. Тази акция провокира президента да се включи в протест в четвъртък вечерта, на който призова „да изхвърлим мафията от прокуратурата“. В петък Бобоков и Узунов бяха освободени под гаранции от съответно 1 млн. лв. и 20 000 лв.

Междувременно президентскит съветник по отбрана Илия Милушев, който също беше задържан за 24 часа в четвъртък, получи обвинение като подбудител на длъжностни престъпления, чиято цел била във вреда на Държавната агенция „Разузнаване“. Той обаче беше освободен от Военно-окръжната прокуратура в София срещу гаранция от 20 000 лв. По неговото дело обвиняеми са още трима бивши разузнавачи. Това разследване се води от май, уточни по-рано в петък главният прокурор Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG