Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проф. Тодор Кантарджиев е освободен от Националния център по заразни и паразитни болести


Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев беше освободен от поста си. Посоченият мотив в заповедта на служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е навършване на възраст за пенсиониране, съобщи Министерството на здравеопазването.

Центърът ще бъде оглавен до провеждането на конкурс от заместничката на Кантарджиев - проф. Ива Христова.

След новината за освобождаването на Кантарджиев се проведе протест на негови колеги от НЦЗПБ, съобщи бТВ. Здравното министерство съобщи, че Стойчо Кацаров се е срещнал с тях и им е представил мотивите си за освобождаването на Кантарджиев.

Кантарджиев беше част от НЦЗПБ от 1988 г. като през годините е бил ръководител на отделни звена в организацията. Още в началото на епидемията от COVID-19 през март 2020 г. проф. Кантарджиев беше назначен в Националния оперативен щаб за борба с епидемията. Около година членовете на щаба бяха основните говорители на властта в България за битката с епидемията в страната.

Щабът беше разпуснат от бившия премиера Борисов в края на мандата на правителството на ГЕРБ.

Пенсионирането на Кантарджиев е четвъртата смяна, предприета от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Досега той осовбоди ръководствата на "Александровска" болница и болница "Лозенец", както и директорът на дирекция "Медицински надзор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG