Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е преместен от затворническа болница обратно в трудов лагер


Алексей Навални се включва от килията си по време на изслушване в съда

Руският опозиционен политик Алексей Навални е преместен от затворническата болница в Изправителна колония № 3 (ИК-3) обратно в трудовия лагер ИК-2 във Владимирска област. Това съобщи служител на затворническата администрация в понеделник.

През април Навални беше преместен в болницата на ИК-3, докато беше в гладна стачка с искане независими лекари да го прегледат заради болки в гърба и изтръпване на крайниците.

В понеделник се провежда съдебно заседание по делото, което Навални заведе срещу затвора в град Покров – ИК-2. Навални обвинява администрацията на затвора, че нарушава правата му, като му доставя вестници с изрязани статии и отказва достъп до книгите му. Критикът на Кремъл участва в изслушването чрез видеовръзка от място.

Навални беше арестуван през януари при пристигането си от Германия. Там той се лекуваше, след като през август миналата година беше отровен с нервнопаралитично вещество "Новичок", разпознато от европейските лаборатории. Навални обвини руския президент Владимир Путин, че е поръчал отравянето. Кремъл отрече обвинението.

През февруари московски съд замени стара условна присъда от 3,5 години затвор по обвинение, което Навални и неговите поддръжници смятат за политически мотивирано, с ефективна. Съдът заяви, че руският опозиционер е нарушил условията на първоначалната присъда, като е напуснал Русия и е заминал за Германия, където получи животоспасяващо лечение.

Съдът намали присъдата на малко повече от две години и половина, тъй като Навални вече е излежал част от присъдата си в ареста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG