Връзки за достъпност

Извънредни новини

Веселина Сариева, която задава ритъма на съвременното българско изкуство в Пловдив и по света


Веселина Сариева
Веселина Сариева

По традиция американското издание Ню Йорк таймс публикува ежегодно списък от 52 места, които си заслужава да посетите в рамките на съответната година. През 2019 година Пловдив, който по онова време беше европейска столица на културата, се оказа сред избраните дестинации.

В описанието на журналиста Себастиан Модак на Пловдив се отличава следното наблюдение: “Вторият град на България е място… където се е зародила една нова порода артисти, предприемачи и общественици”.

И както самият Модак отбелязва, Веселина Сариева е сред водещите представители на тази нова порода хора.

Галерията и фондацията “Отворени изкуства” [които Веселина и майка и ръководят] задават ритъма, в който бие сърцето на съвременното изкуство в Пловдив”, пише той.

Сариева е била автор, арт мениджър, галерист и куратор. Всички тези позиции обаче са производни на нейното призвание, а то е в сферата на “културния активизъм” в българското съвременно изкуство.

Благодарение на нея и дейността ѝ от 5 юни до началото на септември в ритъма на българското съвременно изкуство ще тупти и културният живот на остров Моен в Дания. Тя и световноизвесният немски колекционер на съвременно изкуство Рене Блок са куратори на изложбата “Brittle power”(Крехка сила), която се провежда в знаковото пространство Kunsthal 44 Møen разположено на острова.

Описанието на “Brittle power” в сайта на “Отворени изкуства” определя изложбата като проект целящ “да покаже различни поколения художници, които са пример за развитието на съвременната художествена сцена в България от 80-те години на миналия век и да представи за първи път в Дания развиващи се автори заедно с утвърдени представители на българското съвременно изкуство”.

“Произведенията, които избрахме за тази изложба [въплъщават] идеята, че сме уязвими, че съществува нещо между бит и въображение, нещо, на което трябва да устоим, и нещо, към което трябва да се стремим”, каза Сариева в интервю за БНТ.

“Уникално за България през последните години е това, че изложбата е посветена изцяло на българското съвременно изкуство. Отделни български художници участват в много изложби, но тази има специален фокус [върху българското изкуство]”, каза още Сариева.

Дейността на Сариева “се простира отвъд физическите пространства”. Сред проектите, създадени и развивани от нея, са пловдивският фестивал “Нощ на музеите и галериите”, образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство”, порталът www.OpenArtFiles.bg и бюлетинът Artnewscafe.

Само 3 дни след началото на “Brittle power” Сариева ще вземе участие в откриването на друга международна изложба, която включва български творби. “Diversity United. Contemporary European Art” ще започне в Берлин на 9 юни, а по-късно тази година ще бъде показана в Париж и Москва.

Изложбата обещава да срещне европейската публика с творби на най-добрите творци от континента. Тук Сариева ще е в ролята си на галерист. Тя ще представлява Мартина Вачева и Недко Солаков, които са българското присъствие на изложбата.

XS
SM
MD
LG