Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ратко Младич получи доживотна присъда и на последна инстанция


Ратко Младич в съда в Хага, 8 юни 2021 г.
Ратко Младич в съда в Хага, 8 юни 2021 г.

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич беше осъден на доживотен затвор. Присъдата беше произнесена в Хага от институцията, наследила извънредния трибунал за бивша Югославия.

Решението на съда от вторник е взето на втора и последна инстанция. То потвърждава предишната присъда, която също беше за доживотен затвор.

Младич беше признат за виновен в извършването на геноцид в Сребреница и във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в бивша Югославия (1992-1995).

С неговата присъда приключва цялата поредица от международни дела, водени за геноцид срещу основните виновници за войната в Босна.

Планът на босненските сърби

През 1992 година сърбите, живеещи на територията на днешна Босна, решават да предприемат етническо прочистване на източната част на страната, в която към тази дата живеят както православни християни, така и мюсюлмани и значително по-малко хървати, които са католици.

Към началото на 90-те в Босна не съществуват етнически компактни райони, всичките са смесени.

Този план, както и всички по-нататъшни епизоди от войната в Босна, разказани по-долу, бяха приети като доказани факти от Трибунала за бивша Югославия. Това означава, че те не са били оспорени или оборени от страните в различните дела.

Планът, приет под името "Шест стратегически цели" на сръбския народ в Босна, включва извеждане на мюсюлманите от обитаваните от тях жилища и заселването на етнически сърби на тяхно място. Крайната цел е съюз на вече чистата етнически територия със Сърбия, управлявана тогава от Слободан Милошевич.

Планът, приет през 1992 г., поставя началото на военни действия и повсеместно насилие, финансирано, насърчавано и логистично подпомагано от Белград.

На място босненските сърби разделят мъжете мюсюлмани от жените. Мъжете са убити или изпратени в лагери, а жените са отведени (депортирани) до централни или западни райони на днешна Босна.

Повече от 20 000 от тези жени първо са изнасилени и задържани докато не могат да прекъснат бременността. Установяването на този факт води до вписване на „принудителната бременност“ като елемент от военните престъпления, престъпленията срещу човечеството или геноцида.

Повече от десетилетие след войната е установено, че в Босна са убити над 100 000 души. Над 2,2 милиона души са били преместени. Издирването на масови гробове и изчезнали мъже продължава и до днес. Не всички намерени останки са идентифицирани.

Кой го извърши

Престъплението, което се превръща в символ на босненската война, е масовото убийство в Сребреница, извършено през юли 1995 г. Тогава босненските сърби нападат града, който е под закрилата на ООН, убиват над 8 000 мъже и момчета, и отвеждат жените до близката територия, заета от мюсюлмани.

Основните извършители на тези и други престъпления са политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич и военният командир Ратко Младич. Двамата се укриваха от международното правосъдие в продължение на повече от десетилетиe.

След 14 години укриване Караджич беше арестуван, съден в Хага и през 2019 осъден на доживотен затвор. През май 2021 г. стана ясно, че той ще изтърпи наказанието в британски затвор.

Ратко Младич, който беше арестуван след 17 години укриване, получи доживотна присъда в Хага през 2017 г. Във вторник тя беше потвърдена и на последна инстанция.

Президентът на Сърбия, а после и на Югославия – Слободан Милошевич, беше съден за същите престъпления. Той почина през 2006 г. преди делото му да достигне до финал.

За извършеното в Източна Босна бяха осъдени и генерали и полковници от босненската сръбска армия. Делата срещу по-нископоставени служители се гледат и до днес от местните съдилища.

Делото на Младич

Във вторник Ратко Младич беше признат за виновен по всички обвинения, с изключение на едно – международната институция не се съгласи, че Младич е извършил геноцид също и извън Сребреница.

В последните 18 години прокурорите неуспешно се опитваха да докажат в над 10 дела, че геноцидът е бил факт в Източна Босна на много места, и то още от 1992 г., а не само в Сребреница, където това престъпление се случва в самия край на войната, през 1995 г. Техните аргументи не бяха приети в нито едно дело.

С присъдата на Младич приключва и последната възможност една международна институция да признае геноцида в Източна Босна за повсеместен. Като съдебно доказан факт той остава признат само за събитията в Сребреница.

Делото на Ратко Младич започна на 16 май 2012 г. и се проведе в 530 съдебни заседания.

В него бяха изслушани 377 свидетели на обвинението и защитата. Бяха представени 9914 доказателства от двете страни.

Младич обжалва първоначалната присъда, като поиска или връщане на делото на първа инстанция, или ревизиране на решението. Във вторник той беше окончателно осъден на доживотен затвор.

Ратко Младич се смята за герой от мнозинството от босненските сърби, които днес живеят в земите на мюсюлманите, в това число и в самата Сребреница. Те обвиняват трибунала за бивша Югославия в пристрастност и в политически мотивирани решения, несправедливо насочени към сърбите.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG