Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици криминални фигури са арестувани след глобална акция срещу престъпността


Комисарят на Австралийската федерална полиция Рийс Кършоу и премиерът на Австралия Скот Морисън
Комисарят на Австралийската федерална полиция Рийс Кършоу и премиерът на Австралия Скот Морисън

Австралийските и американските власти арестуваха стотици криминални фигури в рамките на глобална спецоперация, съобщиха световните агенции. Това стана след като службите за сигурност проникнаха в приложение, използвано за комуникация от престъпните мрежи, и прочетоха техните криптирани съобщения.

В операциите, проведени съвместно от австралийската полиция и американското Федерално бюро за разслдеване (ФБР), са задържани лица в Австралия, Азия, Южна Америка и Близкия изток. За тях се смята, че са замесени в глобалната търговия с наркотици и други престъпни дейности.

Те са следени в продължение на три години, след като спецслужбите са се сдобили с достъп до криптираните им съобщения в приложението An0m.

„Операцията нанесе тежък удар срещу организираната престъпност - не само в тази страна, ами удар, който ще отекне сред организираната престъпност по целия свят“, каза австралийският премиер Скот Морисън пред журналисти във вторник.

Австралия и Нова Зеландия бяха първите страни, които разкриха детайли за операциите. Според информацията, разпространена от тях, 224 души са задържани в Австралия и други 35 в Нова Зеландия. Европол и ФБР ще проведат собствени пресконференции по-късно във вторник, на които ще дадат повече информация за проведените действия на тяхна територия.

По думите на австралийските и новозеландските власти ФБР е създало приложението за криптирани съобщения An0m. Заподозрени в престъпна дейност лица са започнали да го използват, смятайки, че комуникират през защитена от подслушване система. През цялото време обаче съобщенията им са четени от спецслужбите.

Така правоохранителните органи са получили с информация за плановете на криминални организации от Азия до Латинска Америка, докато те са обсъждали търговия с наркотици, пране на пари, убийства и други престъпни схеми.

„Бяхме в задните джобове на организираната престъпност“, каза Рийс Кършоу, федералният комисар на австралийската полиция.

В понеделник властите в Австралия изпълниха най-големия брой заповеди за издирване в страната за един ден. Полицията иззе 104 огнестрелни оръжия, включително военна снайперска пушка, както и почти 45 милиона долара в брой. Около 7 милиона долара бяха открити в сейф, заровен под градински навес в предградие на Сидни.

Повдигнати са общо 525 обвинения, като властите очакват повече през следващите седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG