Връзки за достъпност

Извънредни новини

Святлана Циханоуска призова за по-строги санкции срещу Беларус


Святлана Циханоуска в централата на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в Прага, 8 юни 2021 г.

Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска призова западните държави да наложат по-строги санкции на властите в родината ѝ. Тя направи това в интервю за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в Прага.

По думите й налагането на санкции са единственото начинание, което може да уязви авторитарния режим в страната.

"Ние всички разбираме, че можем да блокираме режима икономически - така, че да стане невъзможно да се плаща на полицаите и на военните", каза Циханоуска.

През август 2020 г. тя се кандидатира за президент на страната. Изборите, в които за победител се обяви Александър Лукашенко, бяха окачествени от опозицията като фалшифицирани. Западът също не призна резултатите от вота за легитимни. Това постави началото на многомесечни протести, в които бяха арестувани хиляди демонстранти и беше приложено масирано полицейско насилие.

Част от опозицията беше прогонена от страната. Самата Циханоуска напусна Беларус ден след изборите, след като разбра, че семейството й не е в безопасност. Оттогава тя призовава ЕС, САЩ и други западни държави да се ангажират повече със съдбата на страната й.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG