Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интерактивна карта на секциите в чужбина за изборите на 11 юли


Ако живеете в чужбина или планирате да сте извън България в деня на изборите на 11 юли, можете да гласувате в някоя от стотиците секции по света. Може да откриете на тази интерактивна карта къде вече има одобрени секции.

Важно е също да знаете, че това са одобрените досега места от ЦИК. При липса на желаещи за членове на секционна избирателна комисия или помещение, секция може и да няма. Но със сигурност пък ще има нови секции. Информацията ще бъде актуализирана и тук.

В деня на изборите е достатъчно да изберете най-близката до вас секция и да поискате упътвания. След това навигацията ще ви заведе до секцията.

Министерството на външните работи очаква този път да бъдат разкрити рекорден брой секции за гласуване в чужбина - между 800 и 850. На предишните избори на 4 април българите в чужбина можеха да гласуват в 464 секции.

Автоматично вече са открити 568 секции извън страната. Те са на местата, където през последните 5 години са се провели избори и са гласували поне 100 души.

Допълнителни секции ще бъдат отворени и в градовете, където най-малко 40 души подадат заявление за гласуване и се намерят доброволци и помещение за секционна избирателна комисия.

За целта може да попълните електронно заявление за гласуване в секция извън страната, което се намира на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Крайният срок да го направите е 24:00 часа българско време на 15 юни 2021 г.

Картата ще бъде актуализирана при одобряването на нови секции извън страната и обявяване на адресите им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG