Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Преди изборите: „Нещо не са ме разбрали“. Слави е за „защита на семейството и семейните ценности“

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

14:42 10.7.2021

На предстоящите избори ще бъде разрешено видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

11:19 10.7.2021

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов даде пояснение за част от интервюто си пред френското издание Льо Монд. В текста, публикуван от изданието, се казваше, че законът в Унгария, забраняващ да се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро „дава доказателство“, че „ЕС трябва да бъде държава“, за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“.

„Истината е следната – по отношение за пропагандирането на хомосексуализма сред подрастващите, моето мнение е упоменато в учредителната декларация на ИТН: “Безусловна защита на семейството и семейните ценности”. Тоест, или репортерът не ме е разбрал, или преводачът не му е превел. Точка“, написа Трифонов в профила си във Фейсбук.

Малко по-късно кореспондентът на Льо Монд Жан-Батист Шастан отговори в Туитър: „В България е по-добре да нападнеш преводача, отколкото по някакъв начин да се обявиш в подкрепа на ЛГБТ“

11:48 9.7.2021

Околовръстното шосе в София ще бъде разширено и в отсечката от бул. „Цар Борис III“ до жк „Люлин“, ако ГЕРБ спечели парламентарните избори на 11 юли. Това обеща бившият премиер и лидер на партията Бойко Борисов в петък във включване във Фейсбук от разширения участък между жк „Младост“ и магистрала „Тракия“.

„Надявам се софиянци да оценят това, което правим за тях“, добави Борисов и инструктира придружаващите го кандидат-депутати от листите в София да посетят „Люлин“, „Овча купел“ и „Красно село“ „да им кажете какво ще направим“.

09:55 9.7.2021

Трета социологическа агенция прогнозира през тази седмица, че "Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов ще изпревари на изборите на 11 юли ГЕРБ с минимална преднина. След Алфа рисърч и Галъп интернешънъл, такава прогноза направи и Тренд.

Според изследването на агенцията, поръчано от Nova Broadcasting Group, ИТН събира 21.3% подкрепа пред ГЕРБ – с 20.5%, БСП – с 15.9%, „Демократична България“ – с 12.4%, ДПС – с 11.3% и „Изправи се! Мутри, вън“ – с 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят.

Около 4-процентовата бариера за влизане в парламента според данните на Тренд се намират и „Български патриоти“ (ВМРО, „Воля“ и НФСБ). Социолозите уточняват, че техният успех „ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания“.

17:45 8.7.2021

"Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов изпреварва ГЕРБ с 1%, сочи последното проучване на Галъп интернешънъл Болкан, направено по поръчка на БНР. Ако изборите бяха днес, за ИТН биха гласували 21,3%, а за ГЕРБ - 20,3%.

Социолозите предупреждават, че въпреки това всяка от двете партии може да се окаже победител, тъй като разликата е прекалено малка.

БСП остава трета с 15.9%.

"Демократична България“ и ДПС са другите две партии с близки резултати - съответно с 12,2% и 11,5%.

"Изправи се! Мутри, вън!“ биха получили 6.1%.

Коалицията "Българските патриоти" е повишила своята подкрепа и за нея биха гласували 4%.

Партия "Възраждане" би получила 3.1%, а "Българско лято" на Васил Божков - 2,5%.

Изследването на Галъп интернешънъл Болкан е проведено между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

11:12 8.7.2021

Ако изборите бяха днес, "Има такъв народ" (ИТН) би изпреварила ГЕРБ с 0,3%, но "партиите на протеста" не биха получили мнозинство в парламента, сочи последното проучване на Алфа рисърч.

В момента за ИТН са готови да гласуват 21,8%, а за ГЕРБ - 21,5%.

БСП остава на трето място с 16,4%.

На четвърто и пето място са "Демократична България" с 12% и ДПС с 11,1%. Очаква се, че и двете партии ще увеличат прогнозната подкрепа с гласове от чужбина.

За "Изправи се! Мутри, вън!" са готови да гласуват 5,4%

"Българските патриоти" засега остават извън парламента, но са твърде близо до 4 процентовия праг с 3,8% прогнозна подкрепа. За партия "Възраждане" са готови да гласуват 3,2%.

Изследването е проведено в периода 4 - 7 юли 2021г. сред 1013 пълнолетни граждани. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

14:11 7.7.2021

Кандидат-депутатът от "Изправи се! Мутри, вън!" Цветелин Георгиев е отстранен от листата на коалицията в Бургас. Причината е обявеното по-рано в сряда искане на главния прокурор Иван Гешев ЦИК да свали имунитета на заподозрян за купуване на гласове с инициали Ц. Г.

„В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона! От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването“, съобщи водачът на листата на "Изправи се! Мутри, вън!" в Бургас Живко Табаков.

09:46 7.7.2021

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за снемане на имунитета на Ц. Г. - кандидат за народен представител на парламентарните избори на 11 юли заради купуване на гласове.

Досъдебното производство е започнато от областната дирекция на МВР в Бургас под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), съобщи пресцентърът на прокуратурата. Събраните доказателства са достатъчни за привличане на Ц. Г. към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление.

По данни на държавното обвинение на 29 юни в бургаското село Маринка той е дал на четирима души имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат и коалиция. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 до 20 хиляди лева.

13:10 6.7.2021

Правосъдният министър Янаки Стоилов призова прокуратурата и МВР да работят заедно по противодействие на изборните престъпления въпреки своите противоречия. Според него сега най-важната задача е добрата организация на изборите.

"Надявам се, че въпреки противоречията МВР и прокуратурата ще взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове за разлика от предишни избори", каза служебният министър на пресконференция във вторник.

Напрежението между двете институции е двупосочно, допълни Стоилов.

Той коментира и казаното от вътрешния министър Бойко Рашков в понеделник, че ще иска от него да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурори, които нарушават професионалните и етичните стандарти. Стоилов обясни, че, когато получи такъв сигнал, ще прецени неговата допустимост и съдържание и след това ще решава дали да го внесе във Висшия съдебен съвет, каквото правомощие има.

Рашков се готви да внесе такъв сигнал след изборите и едва след това ще стане ясна позицията на Стоилов. Той обаче категорично отрече върху него да се оказва натиск във връзка с правомощията му, свързани с дисциплинарни производства срещу магистрати.

11:20 6.7.2021

Мандатът на третото правителство на Бойко Борисов изтече през март 2021. На 4 април 2021 се проведоха избори за нов парламент. И така нататък. Помните ли как стигнахме дотук? Най-важните факти са събрани в това видео.

Как стигнахме до избори на 11 юли
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

17:48 5.7.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува на страницата си онлайн симулатор на машинното гласуване. На него стъпка по стъпка може да се види как се извършва подаването на глас в изборния ден.

12:12 5.7.2021

ГЕРБ и СДС водят с 0,9% пред "Има такъв народ", сочат последните данни на социологическата агенция Маркет линкс. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ и СДС биха гласували 19,7% от избирателите, а за "Има такъв народ" (ИТН) - 18,8%.

Проучването е финансирано и реализирано от bTV и "Маркет линкс" сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

При толкова малка разлика не може да се каже коя политическа сила би била първа, каза социологът Добромир Живков пред bTV.

Според проучването БСП би получила 16,%, а "Демократична България" – 12,5%. Петото място остава за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото е за "Изправи се! Мутри вън!" с 5,4% подкрепа.

09:14 5.7.2021

Слави Трифонов не иска да е премиер, а Тошко Йорданов - министър. Това стана ясно от думите на самия Йорданов пред бТВ. Той каза, че партията му ще поеме отговорност за управлението, ако спечели предстоящите на 11 юли парламентарни избори, и ще предложи министър-председател и правителство. Но Слави Трифонов не е човек, който иска персонално власт, добави Йорданов.

Според него в служебния кабинет има министри, които се справят добре и даде за пример министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев. Той обаче каза, че е още рано да се обсъжда дали те биха останали в евентуално правителство, сформирано от ИТН.

Йорданов каза още, че след като Бойко Борисов е станал кмет на София през 2005 г., Слави Трифонов няма контакт с него.

17:56 4.7.2021

Районната прокуратура в Етрополе е привлякла като обвиняем мъж от града за купуване на гласове, съобщи БНТ в неделя. Той е задържан за 72 часа.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че са извършени множество процесуални действия, сред които претърсвания и изземвания от жилища и работно помещение, ползвани от човека, иззети са множество доказателства, разпитани са и свидетели. Обвиняемият е имал помощник, с който са организирали попълване на декларации за застъпници на политическа партия на хора от Етрополе и с. Малки Искър. На попълнилите е било обещано също, че на 6 юли ще получат 50 лева, ако гласуват за партията.

По-късно от партията на Васил Божков “Българско лято” публикуваха позиция във Фейсбук. В нея се казва, че формацията е единствената, която не плаща на застъпници. “И днес прокуратурата се опитва да ни спре с манипулации и неверни твърдения”, твърдят от “Българско лято”. Държавното обвинение не е съобщавало официално с коя партия е свързан задържания в Етрополе.

14:13 4.7.2021

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обвини държавното обвинение, че не съдейства на МВР в борбата с купуването на гласове преди изборите на 11 юли.

“Образувани са множество досъдебни производства, но вместо съдействие срещаме по-скоро противодействие от прокуратурата”, каза той пред Дарик радио.

Рашков коментира, че повечето случаи, които разкрива МВР са “в полза на една партия”. Той обаче не пожела да я назове. “Името й ще бъде обявено след изборите”, каза вътрешният министър.

10:18 4.7.2021

Според лидера на БСП Корнелия Нинова “самонареклите се партии на протеста” няма да имат мнозинство в следващия парламент.

Тя смята, че “Изправи се! Мутри, вън!”, “Демократична България” и “Има такъв народ” няма да успеят да съберат 121 народни представители, което означава, че “без БСП няма как да се състави правителство”.

Пред БНТ Нинова прогнозира, че няма да има наказани за раздадените 8 млрд. лева без обществени поръчки, каквито данни изнесе служебното правителство. "ГЕРБ записа корупцията в правилата. Заедно с "Обединени патриоти" и "Воля" гласуваха да се дават пари без обществена поръчка", каза тя. Според нея народните представители не трябва да имат имунитет, за да носят отговорност за гласуването на подобни закони.

10:09 4.7.2021

Акции срещу купването на гласове, проведени в петък и събота, доведоха до напрежение между МВР и прокуратурата.

В продължение на целия съботен ден непотвърдени медийни публикации съобщаваха за акции на МВР в София, Пловдив и Харманли. От МВР така и не оповестиха официално какво се е случило, но в събота следобед заместник-районният прокурор в Пловдив Атанас Илиев даде изнърден брифинг. От думите му се разбра, че в Пловдив акция е имало, но прокуратурата е разпоредила на МВР да не изнася информация по случая. Илиев каза още, че не става въпрос за купуване на гласове за изборите на 11 юли, а за тези на 4 април.

Акцията в Пловдив се е провела в петък следобед в ромския квартал "Столипиново". Задържан е собственик на фирма за дограма заради съмнения за купуване на гласове, съобщиха националните телевизии, като се позоваха на свои източници.

При ареста са открити три тефтера с точни адреси, имена и данни на над 2000 души. Задържан е собственикът на фрмата за 24 часа, след което е освободен.

По думите на заместник-районния прокурор на дежурния прокурор устно е било докладвано, за установени данни за евентуални нарушения на изборите от 4-ти април. “Тепърва ще анализираме. До момента категорично сме установили, че не се касае за данни относно вота, който ще се проведе на 11-ти юли", каза Илиев.

17:29 3.7.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна в събота с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В профила си във Фейсбук Борисов публикува кратко видео от посещението си в Турция.

На срещата беше отбелязана „отличната работа по миграционната политика“ на София и Анкара.

Борисов каза още, че българските мюсюлмани са мост на приятелство между двата народа, а от своя страна Ердоган му пожела успех на изборите. За срещата нямаше предварително съобщение.

Турция е на второ място по най-голям брой секции, които ще бъдат разкрити в чужбина за изборите – 112, след Великобритания със 135.

14:02 3.7.2021

Двамата бодигардове на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, които преди година блъскаха на плажа "Росенец" съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и Ивайло Мирчев и хвърляха на пясъка българския флаг, са били възстановени от съда на работа в Национална служба "Охрана". Това съобщиха в петък вечерта Иванов и Мирчев в онлайн излъчване във фейсбук пред сградата на НСО. От коалицията се позовават на собствена информация.

"След случая "Росенец" започва проверка в НСО, която се ръководи от ген. Емил Тонев, който след това става шеф на НСО. Той е уволнил двамата гардове (Румен Атанасов и Калин Гаджев). Те са възстановени на работа, след като са обжалвали своето уволнение. Аргументът е, че са уволнени от човека, който е извършил проверката", каза Мирчев в живо включване пред сградата на НСО.

"Демократична България" ще отправи официално запитване до НСО дали двамата охранители отново са на работа в службата, както и дали са получили допуск до класифицирана информация.

11:29 3.7.2021

Служебното правителство ще огласи “схемата със санирането” на управлението на ГЕРБ. Това каза пред БНТ в събота говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. По думите му става дума за злоупотреби, защото данните сочат, че са “санирани мазета на блоковете – отдолу и отгоре”.

Пред обществената телевизия Кутев не даде повече подробности, но каза, че “схемата” ще бъде огласена най-вероятно следващата седмица.

Той смята още, че правителството посочва проблеми на предишното управление, но прокуратурата не реагира, а това би могло да доведе до конституционна криза, защото е “отказ на институциите да работят”. Той акцентира върху казуса с фирмите, получили предварително 1.5 млрд. за строежа на магистрала "Хемус" от държавната "Автомагистрали" ЕАД.

Заредете още

XS
SM
MD
LG