Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Преди изборите: Здравният министър иска да отпаднат лимитите за болници

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.


Interim health minister Stoicho Katzarov

Описание

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

12:55

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците. „Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците“, каза Кацаров в понеделник.

„Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена“, добави служебният министър на здравеопазването.

17:20 13.6.2021

ГЕРБ води България към по-добро, каза зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в 24-ти МИР Даниел Митов при откриването на предизборната кампания в София.

„Нашата сила е и в свършената работа. Не в клеветнически кампании като нашите опоненти, които, като дойде време за работа, се скриват. Да се работи е трудно. Но ние не се плашим от работа. Ще продължим да работим за българските граждани чрез инвестиции в здравеопазването, в образованието“, каза Митов, цитиран от БТА.

По думите му, другите партии непрекъснато се оправдават, на тях все нещо им пречи, все другите са им виновни. „Всъщност, демокрацията им пречи. Затова се опитват да я демонтират и превръщат демократичния ред в хаос“, каза Митов.

11:42 13.6.2021

Бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Лъчезар Борисов обвини служебния кабинет, че е източил язовир с предизборна цел.

Става дума за язовир "Пазар дере", чийто ремонт беше посочен от служебния икономически министър Кирил Петков като пример за непрозрачно харчене на пари от предишните управляващи.

"Може би сценаристите на филма на "Пазар дере" са пропуснали, че има модерна контролноизмервателна система, която е заснела всичко и посещението на министър Петков е в период, след който точно управляваното от него министерство и структури са изпуснали язовира и той е празен, за да може да бъде направен този "репортаж", каза Лъчезар Борисов пред бТВ. "На снимка от 31 май се вижда, че язовирът е пълен. Веднага след това се вижда как нивото му рязко пада, т. е. той е изпуснат."

Освен това Борисов защити ремонта, като посочи, че този язовир е определен за един от най-опасните, защото е близо до магистралата, която свързва София и Варна.

10:19 13.6.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) проучва възможността да купи машини за гласуване директно от производителя „Смартматик“, съобщи БНР, като се позова на говорителката на комисията Росица Матева.

„Има възможност евентуално за доставка на около 600 устройства в момента, но дали ще се обяви обществена поръчка за доставката на тези устройства и ще бъде поканен за изпълнител „Смартматик“, ЦИК предстои да реши“, е цитирана да казва Матева.

ЦИК трябваше да осигури допълнителни 1500 машини за вота на 11 юли, но спор с фирмата доставчик „Сиела Норма“ попречи.

БНР съобщи също, че „Сиела Норма“ е представила пред ЦИК ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот за частичните кметски избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли. Тя се вмества в определената от ЦИК граница - 4,350 млн. лева. Фирмата обаче няма да участва в доставката на допълнителни машини, каза Росица Матева.

11:22 12.6.2021

Премиерът Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън се срещнаха в петък с официалния представител на фирмата производител на машини за гласуване „Смартматик“ във връзка нуждата да бъдат купени допълнителни машини за предстоящите избори, съобщи правителствената пресслужба.

По-рано Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе среща с министъра на финансите Асен Василев и с представител „Смартматик“.

В петък ЦИК реши да започне нови преговори със „Сиела Норма“, която доставя машините, след като прекрати разговорите седмица по-рано.

От фирмата се очаква да представи ценова оферта по отделните компоненти на поръчката - за модифициране на софтуера, подготовка и техническо обслужване на машините, транспорт до областните центрове и обучение на секционните избирателни комисии. Максималната допустима цена е 4 350 000 лева без ДДС.

15:28 11.6.2021

СДС се обяви срещу провеждането на "София прайд", се казва в позиция на партията.

"Тази общност има равни права с останалите български граждани и не е дискриминирана. Даже напротив, в много случаи различната сексуалност отваря широко вратите за развитие и кариера", пише в позицията.

Според СДС "постоянното и арогантно прокарване на идеите за нова „нормалност“ от неолибералните движения в Европа и у нас, е опасно за бъдещето на нацията ни".

Партията се явява на предстоящите на 4 юли избори в коалиция с ГЕРБ.

13:14 11.6.2021

Коалицията "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ" обявиха, че започват подписка за забрана на ДПС.

"Считаме, че с политическата си дейност и изявите на политическото си ръководство партия ДПС показва, че е антибългарска, противоконституционна, етническа партия", се казва в съобщение на коалицията.

В съобщението липсват мотиви за искането.

16:50 10.6.2021

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков смени ръководството на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Управителният съвет на фонда освободи изпълнителния директор Васил Грудев и заместниците му Евдокия Кръстева и Иван Капитанов.
Новият директор на фонда е Борис Михайлов, съобщиха от Министерство на земеделието. В биографичната справка за него е посочено, че е икономист и е работил като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат.

15:42 10.6.2021

Досега са подадени 45 231 заявления за разкриване на секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли, съобщи пред журналисти Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни.

Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561.

"Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции", коментира Томов.

Той очаква за първи път да има "800, а може и повече" секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни.

14:13 10.6.2021

Бившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов коментира пред БНР, че партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" са единствените, които "имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това".

Костов каза още, че ГЕРБ са в глуха изолация, а БСП "заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява".

Бившият премиер предложи партиите да приемат Декларация за реформата, която следващото управление да извърши".

Костов каза още, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което е причина за многото жертви, затова изказа несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.

09:51 10.6.2021

Партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ промени слогана си за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Сега партията ще се яви под мотото "Ред в хаоса". Новият слоган вече е публикуван на страницата на ГЕРБ във Фейсбук.

След тегленето на жребия за номерата на партиите в бюлетините в сряда, Тома Биков обясни, че основен опонент на ГЕРБ на тези избори ще бъде "хаосът и безвластието, което е в тази сграда и отсрещната", посочвайки към Министерския съвет и Народното събрание.

12:51 9.6.2021

"Алфа рисърч" публикува изследване на предизборните нагласи за 11 юли. Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори.

Моментната снимка показва следните стартови позиции на основните политически сили: 20.3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред "Има такъв народ" - 18.2%.

"След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период", пише в анализа към проучването.

Изследването е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021 г. от "Алфа Рисърч", със собствени средства и сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна.

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. „Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. „Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа.

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%.

11:14 9.6.2021

Българският списък със лица и фирми, свързани със санкционираните за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“, ще бъде „динамичен и постоянната работна група ще има задачата непрекъснато да анализира хората в него и свързаността им с други“.

Това каза служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев пред Нова телевизия в сряда. Националната агенция по приходите (НАП) публикува в събота първончалния вариант на списъка, в който бяха включени само санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, още трима българи и 64 фирми.

17:47 8.6.2021

Представителите на бизнеса, които са с различни повдигнати обвинения от страна на прокуратурата – Васил Божков, Миню Стайков и Ветко и Маринела Арабаджиеви, са част от листите на партии за предстоящите избори.

Както на вота на предишните избори и въпреки американските санкции Божков е издигнат от партията си „Българско лято“. Той води листите в 24 и 25 МИР в София.

Арабаджиеви попадат сред кандидатите на движението на Александър Томов „Заедно за промяна“. Маринела Арабаджиева е в листата в Бургас, а съпругът ѝ Ветко се очаква да поведи листите в Пловдив-област и Пазарджик.

Миню Стайков е кандидат за депутат на партия „Бригада“ в листите в Бургас.

14:47 8.6.2021

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ трябва да се опита да състави правителство. Това каза водачът на две листи на партия в изборите на 11 юли и председател на 45-тото Народно събрание Ива Митева.

„Моето дълбоко вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство този път, дотолкова доколкото това е възможно и отговаря на нашите убеждения и мислене“, каза тя.

По-късно през деня заедно с съпартийците си Тошко Йорданов и Димитър Гърдев, тя беше част от работна среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

На срещата американската посланичка е била с основните приоритети на партията - борбата с корупцията, преодоляване на последствията от тежкото икономическо състояние в страната и ясна, открита и предсказуема външна политика, основана на пълноправното членство на България в ЕС и НАТО.

14:21 8.6.2021

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Николай Хаджиев е освободен от поста си, съобщи БНР. Все още не са ясни мотивите за освобождаването му.

Той стана директор на дирекцията, след като Христо Терзийски зае поста вътрешен министър миналото лято

Това е поредният ръководител на правоохранителни структури, който е отстранен от поста си, след като това се случи вече в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), на Областната дирекция на МВР, ДАНС и с главния секретар на МВР.

11:54 8.6.2021

Служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова освободи досегашното ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД. Причини за промените са приключила проверка и констатираните в доклада на Сметната палата нередности около действията на дружеството, както и съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс.

В новия борд на директорите са назначени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова.

В периода 2017-2018 Вълков е бил изпълнителен директор на държавната компания. Досега Станчев е бил ръководител в отдел „Укрепване на свлачища“, а Христова - член на Съвета на директорите на „Автомагистрали“.

11:44 8.6.2021

Държавата прекрати преговорите с фирмата „Сиела Норма“, която доставя машините за гласуване. Така в част от секциите няма да има устройства, въпреки че законът изисква гласуването навсякъде да става с машини.

09:32 8.6.2021

Партия “Има такъв народ“ също изпрати в ЦИК листите в отделните избирателни райони, след като стана ясно, че лидерът на партията Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат.

Водач в 24 МИР в София и в Разград е председателят на 45-ия парламент Ива Митева. В Пловдив-област водач е зам.-председателят Тошко Йорданов, а в Бургас и Варна водят други двама сценаристи от екипа на Трифонов– Ивайло Вълчев и Филип Станев. Вълчев е първи и в листата в Силистра.

В Стара Загора, където на предходните избори на първо място беше лидерът на партията, водач е Тихомир Тенев. Главният секретар на партията Виктория Василева оглявява листите в София-област и Кюстендил.

Репортерът от телевизия “7/8” Станислав Балабанов е водач в Пазарджик и Перник. Областният координатор Светлин Стоянов е първи в Русе, а колегите му Георги Георгиев и Дилян Господинов са водачи съответно във Враца и Добрич.

Срокът за регистрация на листите в ЦИК изтича в 17 ч. във вторник.

09:07 8.6.2021

Бойко Борисов и бивши министри водят в листите на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглавява листите на партията в 25 МИР в София, както и тази в Пловдив. Заместник-председателят Даниел Митов е водач в 24 МИР в столицата, в 23 МИР на първо място е председателят на СДС Румен Христов.

Водачи на листи са още Томислав Дончев (Габрово), Екатерина Захариева (Пазарджик), Деница Сачева (Добрич), Кирил Ананиев (Перник), Красен Кралев (Русе), Младен Маринов (София-област), Костадин Ангелов (Велико Търново), Христо Терзийски (Кюстендил), Петя Аврамова (Враца).

В Бургас водач е председателят на “Гергьовден“ Любен Дилов, в Кърджали бившата председателка на парламента Цвета Караянчева, а в Разград, Смолян и Добрич водят съответно Десислава Атанасова, Даниела Дариткова и Делян Добрев.

Бившата членка на “Има такъв народ“ Росица Кирова е първа в листата във Видин, а в Плевен и Пловдив - област водачи са съответно д-р Григор Горчев и Дани Каназирева.

В листите отново са кандидатите, които на последните избори изместиха водачи в листите Георги Станков и Стефан Апостолов.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG