Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Преди изборите: „Нещо не са ме разбрали“. Слави е за „защита на семейството и семейните ценности“

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

14:55 13.5.2021

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи нови избори за Народно събрание за 11 юли.

Вицепремиери са Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов. В кабинета има хора, които се свързват с различни политически сили.

Румен Радев очаква от кабинета да гарантира нормалното функциониране на държавата и да организира честни избори, “обявявайки война на купения вот”. Сред приоритетите на правителството е и разкриване на “истинската картина за състоянието на държавата”.

Развитието на ситуацията от изборите на 4 април до назначаването на служебното правителство следихме в блога "Кой ще управлява".

14:55 13.5.2021

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за запис с издевателства над арестант, каза служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Стоилов поиска да бъде направен пълен анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще.

14:56 13.5.2021

Националистическите формации ще търсят обединение за явяване на предстоящите избори. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предложи водачите на партиите "Атака" (Волен Сидеров), "Воля" (Веселин Марешки) и НФСБ (Валери Симеонов) да не участват в бъдещите кандидат-депутатски листи.

"Спирачката за обединението на патриотите сме ние, лидерите”, каза Красимир Каракачанов. По думите му лидерите трябва да останат встрани по време на тези избори.

Каракачанов каза, че е за промяна в конституцията и засилване правомощията на президента. "Историята в Европа го е показала - президентската република е много по-добър инструмент за управление, без да се нарушава партийната система", каза лидерът на ВМРО.

14:59 13.5.2021

Служебният министър-председател Стефан Янев каза, че мотото и движещата сила на служебния кабинет ще бъде пълната прозрачност, професионализъм и почтеност.​ Той помоли медиите за толеранс от около една седмица, за да може служебните министри да се запознаят с реалната ситуация, която след това бъде обявена пред всички.

"Очаквайте информация, честна, навременна, честна и открита, по всяко едно време. Както заявихме, ще работим в полза на обществото", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

15:01 13.5.2021

Допълнителните 50 лева към пенсиите ще продължат да се изплащат поне до края на мандата на служебното правителство. Това съобщиха служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и Асен Василев - служебен министър на финансите, пред журналисти в Министерския съвет.

На първото заседание на служебния кабинет са обсъдени възможностите за продължаване на социално-икономическите мерки. Това са мерките 60/40 и 80/20. Василев помоли за период от 7-10 дена, за да се "проиграят всички сценарии" и да се види какво финансово обезпечение би имало за такива мерки.

16:49 13.5.2021

Служебният премиер Стефан Янев назначи трима заместник-министри на вътрешните работи. Това са Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи за кратко през 2017 г. До началото на 2020 г. е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи през 2017 г. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК.

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

09:58 14.5.2021

Служебният кабинет е взел неприсъствено решение за освобождаването на Галя Димитрова като изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП), съобщи правителствената информационна служба в петък.

Нейното място ще бъде заето от Румен Спецов, който има над 10-годишен опит при данъчните, а през последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Освoбодената Галя Димитрова беше начело на НАП по време на безпрецедентната хакерска атака срещу агенцията през 2019 г.

В четвъртък вечерта стана ясно, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков е предприел още една кадрова промяна. С негова заповед беше освободен директорът на инспектората в МВР Николай Гешев, тъй като е придобил право на пенсия.

11:35 14.5.2021

Служебният министър на финансите Асен Василев представи на пресконференция в петък тримата си заместници, които заменят на поста досегашните двама зам.-министри.

Василев се е спрял на Виолета Лорер, Ваня Стойнева и Моника Бийчър. Те заменят Маринела Петрова и Росица Велкова-Желева.

11:40 14.5.2021

Дългогодишният кадър на митниците Павел Тонев заменя Георги Костов като директор на агенцията, съобщи в петък служебният финансов министър Асен Василев.

Новият ръководител на институцията има 20-годишен стаж в системата на митниците, преминавайки през всички нива. Досегашният директор заемаше поста от 2017 г., а преди това в продължение на две години беше главен секретар на МВР.

11:47 14.5.2021

Служебният финансов министър Асен Василев е наредил на новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов да измести фокуса на данъчните проверки от малките към големите данъкоплатци, обяви самият той на пресконференция в петък.

Министърът изрази учудване, че досегашната ръководителка на НАП Галя Димитрова не е била сменена по-рано предвид изтичането на личните данни на над 6 милиона българи след хакерска атака през 2019 г., станало известно като „НАПлийкс“.

Като друг проблем в работата на Димитрова, Василев посочи ниската събираемост на ревизионните актове – едва 55%, както и факта, че само 66% от тях биват потвърдени.

15:08 14.5.2021

Представители на ГЕРБ разкритикуваха президента Румен Радев и служебното правителство за рокадите в Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници“ и МВР по време на пресконференция в централата на партията.

Бившият депутат Тома Биков каза, че назначенията на служебното правителство са в интерес на обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Той нарече партията му „Българско лято“ „коалиционен партньор“ на БСП и „Демократична България“ в правителството на Радев.

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че когато е бил служебен министър в кабинета, излъчен от Румен Радев през 2017 г., президентът му заръчал да смени директорите на НАП и митниците. След поредица въпроси по повода стана ясно, че Ананиев е отказал да извърши рокадите, но последствия за него не е имало.

17:32 14.5.2021

Служебният министър-председател Стефан Янев е провел среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, съобщи БТА. Двамата са се съгласили, че борбата с корупцията в страната е от основно значение сред приоритетите на кабинета, излъчен от президента Румен Радев.

По време на разговора им са били обсъдени още теми като с енергийната диверсификация и подготовката за предстоящата регионална среща по Инициативата „Три морета“.

Янев и Мустафа са обърнали специално внимание на потенциала за активизиране на двустранното сътрудничество, включително в сферата на икономиката с оглед перспективите за привличане на инвестиции и по-пълноценно взаимодействие на бизнеса.

17:50 14.5.2021

Заместник-министри в общо седем министерства бяха назначени в петък със заповед на служебния премиер Стефан Янев. В Министерството на икономиката влизат Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова. Освободени са двамата заемали досега тези постове – Яна Топалова и Стамен Янев.

Четирима зам.-министри са назначени в Министерството на образованието и науката – Генка Петрова-Ташкова, Евгения Пеева-Кирова, Мария Гайдарова и Нели Косева. Те наследяват освободените Петър Николов, Карина Ангелиева и Таня Методиева-Михайлова.

За зам.-министър на туризма е назначена Даниела Стоева-Иванова, като от поста са освободени Ирена Георгиева и Любен Кънчев.

Валентин Гичев е назначен на длъжността заместник-министър на младежта и спорта. От поста в министерството са освободени Николай Павлов и Стоян Андонов.

Зам.-министри на регионалното развитие и благоустройството стават Валентина Върбева, Тодор Стоянов и Тодор Анастасов, а освободен е Валентин Йовев.

Нели Андреева и Христина Велинова са назначени за зам.-министри транспорта на местата на Андреана Атанасова, Ангел Попов и Велик Занчев.

В Министерството на енергетиката влизат Мирослав Дамянов и Александър Николов, а освободен е досегашният зам.-министър Жечо Станков.

От културното министерство беше освободен досегашните зам.-министри Амелия Гешева и Румен Димитров. От Министерството на отбраната си тръгват Атанас Запрянов и Анатолий Величков.

В петък бяха освободени ощезам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

19:22 14.5.2021

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов да бъде отстранен от длъжност. Това предлага служебното правителство на президента Румен Радев, който по закон назначава и освобождава професионалните ръководители на вътрешното министерство. Решението на кабинета е взето неприсъствено в петък.

Иванов се изкачи до най-високия професионален пост в МВР през 2018 г., след като само година преди това оглави Столичната дирекция на вътрешните работи. Това ще бъде поредна кадрова смяна по върховете на вътрешното министерство, откакто то беше оглавено от Бойко Рашков. Предните дни бяха пенсионирани административният секретар Бойко Славчев и ръководителят на инспектората Николай Гешев.

10:34 15.5.2021

Три поредни съботи ще заседава Националният съвет на БСП. Широкото партийно ръководство на социалистите ще извърши поредица смени – в тясното ръководство, в предизборния щаб и в подредбата на листите в регионите с лоши резултати на вота от 4 април.

На отминалите избори БСП отбеляза исторически най-слабия си резултат от 480 000 гласа. Пленумите бяха насрочени, след като няколко социалисти начело със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов поискаха заседание на ръководството, на което да се определят целите на БСП за предстоящите избори.

Тази събота Корнелия Нинова ще представи пред партията анализ на загубата от 4 април, а пленумът трябва да направи промени в предизборния щаб на БСП. Очаква се следващата седмица да бъде избрано ново Изпълнително бюро, а на третото заседание на разширеното ръководство да бъдат определени водачите на листи за изборите на 11 юли.

14:33 15.5.2021

Лидерите на “Атака” и “Воля” Волен Сидеров и Веселин Марешки декларираха в събота, че нямат апетити към кандидат-депутатски места в листите на евентуална националистическа коалиция. По този начин те отговориха на предложението на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, направено по-рано през седмицата. Той лансира идеята за широко обединение на “патриотичните партии”, в което не участват лидерите им.

Цитиран от бТВ в събота Сидеров каза, че не се интересува от депутатско място, стига програмата на “Атака” да бъде припозната от останалите партии. От партия “Воля” заявиха, че обединението е правилен ход. До дни формацията на Веселин Марешки трябва да излезе с решение дали се съгласява за предложените от ВМРО преговори. От “Воля” изтъкват, че “идеята лидерите да отстъпят крачка назад (...) ще предотврати всякакви атаки по повод минали проблеми между тях, които са вече решени”.

15:51 15.5.2021

На изборите на 11 юли БСП ще се яви с нов предизборен щаб, различен от този, който подготвяше партията за участието на вота на 4 април. За председател на новия щаб Националният съвет на социалистите избра бившият депутат и заместник-председател на 45-я парламент - Кристиян Вигенин.

Щабът е намален на осем души, като всеки от тях ще отговаря за различен ресор. За "Партийна и организационна дейност" на левицата ще отговаря Динко Желев, "Анализи, стратегии, послания" са поети от Теодор Славев. Ресорът "Коалиционна политика и местна власт" се оглавява от Атанас Зафиров, а международната дейност е поета от Мирослава Гатева. За медиите и предизборната реклама ще отговаря Иван Ченчев; за връзка с ЦИК - Вяра Емилова. Ресор "Младежки инициативи" е поверен на Габриел Вълков, а финансовата дейност е за Александър Нейчев.

17:19 15.5.2021

На предстоящите парламентарни избори няма да има ограничение на изборните секции във Великобритания, съобщи в събота Министерството на външните работи (МВнР).

На предишните избори на 4 април пунктове за гласуване бяха ограничени до 35 в страните извън Европейския съюз, каквато след Брекзит вече е и Великобритания. Ефектът беше километрични опашки от българи пред секциите за гласуване и удължаване на работното време. Въпреки това не всички желаещи успяха да гласуват.

От МВнР информираха, че е в ход работата по организиране на парламентарните избори на 11 юли зад граница, като вече е получено първото съгласие от Великобритания за вота на нейна територия. В дипломатическата нота няма ограничение на броя на секциите, които могат да бъдат разкрити.

От външното ни министерство съобщават, че към 15 май вече е поискано съгласие за разкриване на български избирателни секции в 58 от 130 държави.

12:01 16.5.2021

Президентът Румен Радев каза в интервю за БНР, че носи отговорност за назначеното от него служебно правителство. Думите му са отговор на обвинения от страна на ГЕРБ в петък, че не е ясно кой ще понесе отговорност за действията на служебния кабинет и смените на шефовете на Националната агенция по приходите (НАП) и митническата агенция.

Преди дни бившият депутат Тома Биков каза, че назначенията на служебното правителство са в интерес на обвиняемия хазартен бос Васил Божков.

Президентът каза, че е подбрал министрите в правителството без оглед на политическите им пристрастия. “Знаете, че времената са предизвикателни, страхът още не е отхлабил своя обръч”, допълни Радев. Той уточни, че не трябва да се стига до нови предсрочни избори след тези на 11 юли.

Радев коментира и отношенията между България и Русия. По думите му "компромиси с националната сигурност са абсолютно недопустими".

15:44 16.5.2021

Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от съобщение в секцията за правна информация на сайта на Министерския съвет.

В съобщението се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

От съобщението става ясно, че се имат предвид действията на полицията на 2 септември 2020 г., когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира. Тогава са допуснати сблъсъци, при които са пострадали хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

Заредете още

XS
SM
MD
LG