Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Руски агенти безнаказано тровят български граждани". Как Радев описа отношенията между София и Москва


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви в интервю за Българското национално радио (БНР), че има ясна оценка както за Русия, така и за националната сигурност на България. “Компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност”, заяви държавният глава.

Той направи коментара си в отговор на въпрос дали с назначеното служебно правителство ще смени външнополитическия курс от евроатлантически към проруски, както твърди управлението на ГЕРБ.

Критиките от страна на ГЕРБ бяха направени в понеделник по време на партиен форум. Тогава бившият премиер Бойко Борисов и заместникът му в партията и ексвъншен министър Даниел Митов заявиха, че президентът е скрил приета предходната вечер декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9.

Става дума за документ, в който се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието. В декларацията се изразява и загриженост за експлозиите във военни складове в България.

В съобщението, публикувано на страницата на българския президент вечерта след срещата на групата Б9, липсваха разяснения за декларацията, а думата Русия не се споменаваше нито веднъж. Действията на президента бяха определени от Борисов като “двуличие”, а Даниел Митов каза, че това е “опит за политическо мошеничество” и попита президента защо е скрил декларацията.

В събота Радев отказа да отговаря на твърденията на Даниел Митов с мотива, че бившият външен министър има “лични драми и болки”, породени от факта, че държавният глава не е разписал указ с предложение Митов да бъде назначен за посланик на България в Румъния.

След това президентът посочи, че оценката му за Русия и вмешателството в националната сигурност на България е “много ясна”. Компромиси са напълно недопустими, допълни той. Радев насочи вниманието към бившия премиер Борисов. Без да го споменава по име, президентът заговори за “този, който представлява България в Европейския съюз” и “на когото са пряко подчинени службите за сигурност”.

Цитирайки лидера на ГЕРБ, който преди седмици отбеляза “крещящото мълчание” на Радев по темата за руските шпиони, действали в Чехия, президентът направи преглед на отношенията между управлението в София и Москва.

“Руски агенти безнаказано тровят български граждани”

“Крясъците, че съм имал недопустимо, крещящо мълчание, по отношение на руските шпиони [идват] след като си пуснал руските агенти, на техните служби, безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове, както твърдят ДАНС и прокуратурата”, каза Радев.

Става дума за разследването, което прокуратурата започна в края на април. Според българското обвинение съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 "сходни" инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Новината беше съобщена след като чешкото правителство обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, в извършването на взривове във военни складове на чешка територия през 2014 г.

Впоследствие стана ясно, че там са били съхранявани материали, собственост на българската оръжейна компания ЕМКО на Емилиян Гебрев, който беше отровен заедно със сина си Христо и производствения директор на компанията Валентин Тахчиев през април 2015 г.

Прикриване на действия”

Пред общественото радио преиздентът заговори за “прикриване на техните [на руските шпиони] действия”. По думите му в България е допуснат “огромен пробив в националната сигурност”, защото не е реализирана политика за организация и контрол върху достъпа до класифицирана информация.

В коментара си държавният глава засегна и уличените в шпионаж в полза на Русия български граждани. “Петима български граждани, четирима офицери, са уличени в това нещо. А службите пряко подчинени на теб, са отговорни за организацията и контрола върху класифицираната информация и издаването на допуск”, каза Радев.

И допълни, че това се случва “след като си платил неимоверна цена за Турски поток, незнайно как формирана, (...) след като лиши България от огромни такси, които се дължаха по договор от “Газпром” от Трансбалканския газопровод, след като позволи “Газпром” да завземе всички входни и изходни точки на тръбопроводите, които минават през България и цялата ти концепция за “Балкански поток” се изпари”.

Радев коментира, че управлението на България е допуснало по най-елементарен начин “страната да загуби арбитража и да плати oгромни пари заради АЕЦ “Белене”. Става дума за това, че през 2016 г. българската Национална електрическа компания (НЕК) беше осъдена да плати на “Атомстройекспорт” около 600 млн. евро за поръчано оборудване за АЕЦ “Белене”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG