Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Преди изборите: Последен ден за образуване на избирателни секции от общинските кметове в страната

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.


Гражданка гласува на машина по време на тестове представяне в София.

Описание

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

09:45

Понеделник е последният ден, в който общинските кметове трябва да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на общината и да утвърдят тяхната номерация, обхват и адрес.

До 21 юни също ЦИК обявява списъка на местата извън страната, в които на проведени избори след 11 юли 2016 г. е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Понеделник е и крайният срок за определяне условията и реда за участие на наблюдатели от ЦИК, както и за назначаването на Районните избирателни комисии (РИК).

13:41 20.6.2021

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изрази недоволство от последните изяви на Бойко Борисов, свързани със Северна Македония.

Става дума за поредицата изявления на Борисов от последните дни. Той каза, че именно служебното правителство е това, което отказва да пусне Северна Македония към ЕС. Думите на Борисов звучат обвинително. В действителност правителството на ГЕРБ е това, което блокира пътя на Скопие към ЕС, като се позова на решение на всички основни партии в парламента.

"Довчера бяхме заедно в правителството и имахме твърда позиция, а сега се опитва да прехвърли топката с думите: [Служебното] правителство може, ама не иска. Не трябва така!" - каза Каракачанов, който беше моторът за спирането на Северна Македония в кабинета на Борисов.

13:29 20.6.2021

Премиерът Стефан Янев отхвърли обвиненията на ГЕРБ в това, че служебното правителство провежда предизборна пропаганда.

“Правителството е непартийно и интересно за кого провеждаме кампания", каза Янев в неделя.

От ГЕРБ съобщиха, че ще внесат жалба в ЦИК срещу служебното правителство, заради това, че то обвинява бившите управляващи в “хаос и корупция”. Това определение ГЕРБ тълкува като предизборна пропаганда.

14:00 18.6.2021

Бившият премиер Бойко Борисов се готви да разкрие колко корумпирани митничари е назначило новото правителство. Той смята да направи това като "разследващ гражданин", който е бил главен секретар на МВР с "90% одобрение".

"Ще видите какви митничари са си назначили, покровителствали контрабандата. Аз тях ги знам, половината съм ги арестувал", каза Борисов в петък.

По думите му в момента "бясно се търсят свидетели", за да му се припишат престъпления. Той очаква след няколко седмици да бъде извикан на разпит по техни показания.

11:44 17.6.2021

„Има такъв народ“ (ИТН) и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР).

Според проучването, ако изборите бяха днес ИТН печели 21.2 % от гласовете, следвана от ГЕРБ-СДС с 21%, БСП с 15.9%, „Демократична България“ с 12.1%, ДПС с 11.9% и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5.8%.

Близо до четирипроцентовата бариера е коалицията „Български патриоти“ (3.5%), а „Възраждане“ и „Българско лято“ получават съответно 2.7 и 2.4%.

Проучването е проведено между 3 и 11 юни.

11:41 16.6.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква да постигне сделка за доставката на допълнителни около 1500 машини за гласуване за предсрочния парламентарен вот на 11 юли до края на тази седмица. Това се разбра от думите на говорителя и зам.-председател на комисията Цветозар Томов пред БНР в сряда.

Преди ден ЦИК започна преговори с производителя на машините "Смартматик", след като посредникът "Сиела Норма" отказа да ги направи допълнителната доставка, настоявайки за цена от 14-15 млн. лв., вместо предложената 6.5 млн. лв.

Допълнителните 1500 машини за гласуване станаха необходими заради последните промени в Изборния кодекс, според които в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница ще трябва да се гласува само с устройства. Досега ЦИК осигуряваше машини само в секциите с над 300 избиратели в страната, но там можеше да се гласува и с бюлетини. Сега това ще става само в краен случай.

14:39 15.6.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) възложи на "Сиела Норма" подготовката на машините за гласуване за частичните местни избори на 27 юни и за парламентарните избори на 11 юли. Решението е публикувано на страницата на Комисията и в сайта на БТА.
Договорът ще включва обучение на хора и предаване на софтуер, логистика на машините и техническото им обслужване.

По-рано през юни държавата прекрати преговорите със "Сиела Норма" след спорове между двете страна. Това остави много неясноти относно провеждането на машинното гласуване на 11 юни. Във вторник обаче стана ясно, че ЦИК е възобновила работата си с фирмата, която доставя машините за гласуване.

16:47 14.6.2021

Кандидат за депутат от коалиция "Демократична България" в Хасково се отгели от предизборната надпревара и поиска да бъде заличен от листата на политическата сила, съобщи БТА.

"Срещу мен бе започната клеветническа кампания. Не желая авторитетът и престижът на коалицията да пострадат, докато не бъде изчистено името ми", каза Станимир Стоянов, който е трети в листата.

Според него национален информационен сайт го набедил за 4 противозаконни деяния в миналато. "Истината е, че като тийнейджър съм извършил едно прегрешение, за което съм понесъл наказанието си", каза Стоянов. Той показа и актуално свидетелство за съдимост, според което е неосъждан. Стоянов каза, че ще води дело за обида и клевета.

17:20 13.6.2021

ГЕРБ води България към по-добро, каза зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в 24-ти МИР Даниел Митов при откриването на предизборната кампания в София.

„Нашата сила е и в свършената работа. Не в клеветнически кампании като нашите опоненти, които, като дойде време за работа, се скриват. Да се работи е трудно. Но ние не се плашим от работа. Ще продължим да работим за българските граждани чрез инвестиции в здравеопазването, в образованието“, каза Митов, цитиран от БТА.

По думите му, другите партии непрекъснато се оправдават, на тях все нещо им пречи, все другите са им виновни. „Всъщност, демокрацията им пречи. Затова се опитват да я демонтират и превръщат демократичния ред в хаос“, каза Митов.

11:42 13.6.2021

Бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Лъчезар Борисов обвини служебния кабинет, че е източил язовир с предизборна цел.

Става дума за язовир "Пазар дере", чийто ремонт беше посочен от служебния икономически министър Кирил Петков като пример за непрозрачно харчене на пари от предишните управляващи.

"Може би сценаристите на филма на "Пазар дере" са пропуснали, че има модерна контролноизмервателна система, която е заснела всичко и посещението на министър Петков е в период, след който точно управляваното от него министерство и структури са изпуснали язовира и той е празен, за да може да бъде направен този "репортаж", каза Лъчезар Борисов пред бТВ. "На снимка от 31 май се вижда, че язовирът е пълен. Веднага след това се вижда как нивото му рязко пада, т. е. той е изпуснат."

Освен това Борисов защити ремонта, като посочи, че този язовир е определен за един от най-опасните, защото е близо до магистралата, която свързва София и Варна.

10:19 13.6.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) проучва възможността да купи машини за гласуване директно от производителя „Смартматик“, съобщи БНР, като се позова на говорителката на комисията Росица Матева.

„Има възможност евентуално за доставка на около 600 устройства в момента, но дали ще се обяви обществена поръчка за доставката на тези устройства и ще бъде поканен за изпълнител „Смартматик“, ЦИК предстои да реши“, е цитирана да казва Матева.

ЦИК трябваше да осигури допълнителни 1500 машини за вота на 11 юли, но спор с фирмата доставчик „Сиела Норма“ попречи.

БНР съобщи също, че „Сиела Норма“ е представила пред ЦИК ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот за частичните кметски избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли. Тя се вмества в определената от ЦИК граница - 4,350 млн. лева. Фирмата обаче няма да участва в доставката на допълнителни машини, каза Росица Матева.

11:22 12.6.2021

Премиерът Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън се срещнаха в петък с официалния представител на фирмата производител на машини за гласуване „Смартматик“ във връзка нуждата да бъдат купени допълнителни машини за предстоящите избори, съобщи правителствената пресслужба.

По-рано Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе среща с министъра на финансите Асен Василев и с представител „Смартматик“.

В петък ЦИК реши да започне нови преговори със „Сиела Норма“, която доставя машините, след като прекрати разговорите седмица по-рано.

От фирмата се очаква да представи ценова оферта по отделните компоненти на поръчката - за модифициране на софтуера, подготовка и техническо обслужване на машините, транспорт до областните центрове и обучение на секционните избирателни комисии. Максималната допустима цена е 4 350 000 лева без ДДС.

15:28 11.6.2021

СДС се обяви срещу провеждането на "София прайд", се казва в позиция на партията.

"Тази общност има равни права с останалите български граждани и не е дискриминирана. Даже напротив, в много случаи различната сексуалност отваря широко вратите за развитие и кариера", пише в позицията.

Според СДС "постоянното и арогантно прокарване на идеите за нова „нормалност“ от неолибералните движения в Европа и у нас, е опасно за бъдещето на нацията ни".

Партията се явява на предстоящите на 4 юли избори в коалиция с ГЕРБ.

13:14 11.6.2021

Коалицията "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ" обявиха, че започват подписка за забрана на ДПС.

"Считаме, че с политическата си дейност и изявите на политическото си ръководство партия ДПС показва, че е антибългарска, противоконституционна, етническа партия", се казва в съобщение на коалицията.

В съобщението липсват мотиви за искането.

16:50 10.6.2021

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков смени ръководството на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Управителният съвет на фонда освободи изпълнителния директор Васил Грудев и заместниците му Евдокия Кръстева и Иван Капитанов.
Новият директор на фонда е Борис Михайлов, съобщиха от Министерство на земеделието. В биографичната справка за него е посочено, че е икономист и е работил като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат.

15:42 10.6.2021

Досега са подадени 45 231 заявления за разкриване на секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли, съобщи пред журналисти Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни.

Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561.

"Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции", коментира Томов.

Той очаква за първи път да има "800, а може и повече" секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни.

14:13 10.6.2021

Бившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов коментира пред БНР, че партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" са единствените, които "имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това".

Костов каза още, че ГЕРБ са в глуха изолация, а БСП "заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява".

Бившият премиер предложи партиите да приемат Декларация за реформата, която следващото управление да извърши".

Костов каза още, че кризата с коронавируса не е била управлявана добре, което е причина за многото жертви, затова изказа несъгласие с твърденията, че действията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров са реваншистки.

09:51 10.6.2021

Партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ промени слогана си за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Сега партията ще се яви под мотото "Ред в хаоса". Новият слоган вече е публикуван на страницата на ГЕРБ във Фейсбук.

След тегленето на жребия за номерата на партиите в бюлетините в сряда, Тома Биков обясни, че основен опонент на ГЕРБ на тези избори ще бъде "хаосът и безвластието, което е в тази сграда и отсрещната", посочвайки към Министерския съвет и Народното събрание.

12:51 9.6.2021

"Алфа рисърч" публикува изследване на предизборните нагласи за 11 юли. Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори.

Моментната снимка показва следните стартови позиции на основните политически сили: 20.3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред "Има такъв народ" - 18.2%.

"След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период", пише в анализа към проучването.

Изследването е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021 г. от "Алфа Рисърч", със собствени средства и сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна.

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. „Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. „Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа.

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%.

11:14 9.6.2021

Българският списък със лица и фирми, свързани със санкционираните за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“, ще бъде „динамичен и постоянната работна група ще има задачата непрекъснато да анализира хората в него и свързаността им с други“.

Това каза служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев пред Нова телевизия в сряда. Националната агенция по приходите (НАП) публикува в събота първончалния вариант на списъка, в който бяха включени само санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, още трима българи и 64 фирми.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG