Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу изказвания на Бойко Рашков


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се противопостави на "недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения", отправени от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към прокуратурата. Това беше направено с декларация, публикувана на 6 юли.

„За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт“, пише в декларацията.

Членовете на прокурорската колегия казват още, че продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното правомощие на прокуратурата - да следи за спазването на законността.

В понеделник служебният вътрешен министър заговори за две схеми за закупуване на гласове в полза на ГЕРБ в Хасково и в Пловдив и обвини местните прокуратури в бездействие.

Рашков отправи сериозни критики към работата на прокуратурата, подчертавайки, че „очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме съдействие, а само спънки и противодействие“. Той дори отбеляза, че има информация за това, че прокуратурата по места е „получила като че ли указания“ по всякакъв начин да се неглижира полицейския труд срещу купуването на гласове.

В декларацията си прокурорската колегия пише още, че обвиненията на Рашков за политически и партийни зависимости на прокуратурата не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение.

„Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности“, пишат още от прокурорската колегия на ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG