Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нито нахлуване, нито акция. Прокуратурата обясни влизането в МВР и включи полицай в престъпна група на Божков


От Специализираната прокуратура обявиха, че има данни, че обвиненият висш полицай - Ангел Папалезов е поставил чадър над престъпна група на Васил Божков за трафик на културни ценности
От Специализираната прокуратура обявиха, че има данни, че обвиненият висш полицай - Ангел Папалезов е поставил чадър над престъпна група на Васил Божков за трафик на културни ценности

Прокуратурата твърди, че нито е нахлувала, нито е провеждала акция в Министерството на вътрешните работи (МВР). Това каза пред медиите изпълняващата функциите на ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по повод обвиненията, че държавното обвинение саботира проверката за незаконно подслушване на политици, която МВР извършва.

„Извършени са само действия по разследването в кабинета на висшия полицай Ангел Папалезов", каза Маджарова. "В резултат са му повдигнати обвинения за участие в престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков.“

Предисторията

В края на месец май вътрешният министър Бойко Рашков сформира екип, който да провери изнесената в медиите информация за нерегламентирано подслушване на политици. За един от ръководителите на екипа беше назначен Ангел Папалезов.

Няколко дни по-късно, на 1 юни, с разрешение на спецпрокуратурата беше извършено претърсване в кабинета на Ангел Папалезов в сградата на МВР. Папалезов досега е завеждал отдела за борба с трафика на културни ценности.

Ден по-късно той беше обвинен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се трафик на културни ценности.

По този повод Бойко Рашков заяви, че прокуратурата “съвсем открито се намесва в работата на МВР” и “разстройва работата, включително, най-вече, дейността във връзка с проверката на проблемите около специалните разузнавателни средства“, както и че държавното обвинение се меси в политическата борба в страната.

В отговор от прокуратурата обявиха, че няма да коментират подобни изказвания “от политическо лице в предизборна обстановка”.

Действията на държавното обвинение бяха окачествени като нахлуване във вътрешното министерство.

В понеделник прокурор Маджарова каза, че глаголът „нахлуя“ много я притеснява“. Тя обясни, че просто са били извършени действия по разследването, а в понеделник прокурорите предявили и обвинението на Папалезов. В нито един момент полицаят не е бил арестуван.

„Специализирана прокуратура извърши действително едно процесуално действие в един кабинет. Да, той се намира в главна дирекция Национална полиция, тъй като лицето работи там”, каза Маджарова и добави, че прокуратурата е излязла със съобщение преди де факто да предяви обвинение на Папелзов, тъй като случаят е станал “твърде популярен, без време и без основание“.

От думите ѝ стана ясно също, че има данни, че Папалезов е осъществявал чадър над групата на хазартния бизнесмен Васил Божков за трафик на културни ценности.

„Истинско безумие“

По-рано пред бТВ самият Папалезов обяви свързването си с Божков като “истинско безумие“.

“Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация “Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения“, каза той.

Адвокатът му Стефан Карайотов определи прокурорското постановление като “кухо“ и допълни, че в него се посочва единствено ръководителят на престъпната група и това, че в нея участват над 10 лица.

През уикенда няколко медии излязоха с информация, че показаните от прокуратурата, след претърсването на офиса на Папалезов, монети, всъщност са сувенирни и нямат никаква стойност.

Пред бТВ лицензиран майстор от Варна потвърди, че голяма част от показаните предмети са лично негова изработка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG