Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ прие законопроект за технологиите за близо $250 млрд. заради Китай


Сенатът на САЩ прие законопроект в помощ на развитието на технологиите на стойност близо 250 млрд. долара. Целта му е да запази конкурентното предимство на Щатите пред Китай.

Сенатът гласува с рядко срещано мнозинство от 68 на 32 гласа въпреки силното разединение между демократи и републиканци.

Китайският парламент изрази своето "силно възмущение и решително противопоставяне" на законопроекта, съобщи Ройтерс. В изявление на китайските власти се казва, че американският законопроект е нарушил първоначалния дух на иновации и конкуренция.

Ключов елемент от законопроекта са 50 млрд. долара за подпомагане на разработването и производството на полупроводници. Този въпрос беше изведен на преден план поради ограниченията в доставките по време на пандемията от коронавирус.

Въпреки че Съединените щати са водеща технологична сила в света, техният дял в световното производство на полупроводници е спаднал от 37% през 1990 г. до около 12% днес.

Законопроектът предвижда също така финансиране на редица научноизследователски дейности в размер на около 170 млрд. долара. Той ще увеличи държавните разходи на САЩ с около 250 млрд. долара за пет години, което според поддръжниците на законопроекта представлява най-голямата инвестиция в научни изследвания в страната от десетилетия насам.

Планът, който трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите, преди да бъде изпратен за подпис в Белия дом, има подкрепата и на президента Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG