Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви за "екстремисти" всички, работили заедно с Навални


Алексей Навални е в трудова колония на 100 км от Москва от януари насам
Алексей Навални е в трудова колония на 100 км от Москва от януари насам

Руски съд обяви за "екстремистки" организации, които са свързани с лежащия в затвор опозиционер Алексей Навални. Това е поредната стъпка за ограничаване на възможността критици на Кремъл да участват в предстоящите през септември парламентарни избори в Русия.

Московският градски съд постанови незабавно изпълнение на решението си, което забранява на всички свързани с Фонда за борба с корупцията и с мрежата от регионални политически офиси на Навални из цяла Русия да се кандидатират за публичен пост.

Решението носи и продължителни присъди затвор за активисти, които са работили с организациите.

Властите в Русия засилиха натиска срещу инакомислещите в навечерието на изборите през септември. Проучванията показват намаляваща подкрепа за управляващата партия "Единна Русия", която е създадена от президента Владимир Путин.

Прокуратурата твърди, че "под прикритието на либерални лозунги" свързаните с Навални организации са "ангажирани в създаването на условия за дестабилизация на социално-политическата ситуация".

Адвокатът на защитата Евгений Смирнов каза в съдебната зала, че целта на прокурорите е да забранят на сътрудниците на Навални да се кандидатират за публични постове. Той каза, че ще обжалват решението.

Руският парламент вече одобри закон, който забранява на членове на "екстремистки" организации да се кандидатират на избори.

Фондът на Навални от години разкрива корупция по високите етажи на власта. Мрежата от политически офиси наложи т. нар. "умно гласуване", което организира подкрепа за кандидатите, които имат шанс да победят кандидатите на "Единна Русия".

Дори графитите с лика на Навални не са добре дошли в Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG