Връзки за достъпност

Извънредни новини

"САЩ се завърнаха". Байдън започна посещението си в Европа с предупреждение към Русия


Джо Байдън в Милдънхол
Джо Байдън в Милдънхол

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна във Великобритания и започна първата си задгранична обиколка, откакто беше избран на поста. От Милдънхол той предупреди Русия, че я очаква "енергичен и значим" отговор, ако върши зловредни действия.

Байдън говори пред около 1000 войници и техните семейства в британска военновъздушна база. Той каза, че ще предаде на руския президент ясно послание, когато се срещнат след седмица. Преди това Байдън ще участва в срещи на НАТО, Г7, както и с лидерите на Европейския съюз.

"Не търсим конфликт с Русия. Искаме стабилни и предсказуеми отношения... но бях ясен: отговорът на Съединените щати ще бъде енергичен и значим, ако руското правителство извършва зловредни действия", каза Байдън.

Обиколката на Байдън в Европа ще продължи 8 дни. От 11 до 13 юни той ще участва в срещата на седемте най-големи икономики Г7 в Корнуол. На 14 юни той ще се включи в срещата на върха на НАТО в Брюксел. На 15 юни Байдън ще участва в срещата САЩ-ЕС. Президентът ще има и няколко двустранни срещи със световни лидери.

За 16 юни е насрочена срещата му с руския президент Владимир Путин в Женева, Швейцария.

"Навсякъде ще дадем ясно да се разбере, че САЩ се завърнаха и демокрациите по света са заедно срещу най-трудните предизвикателства", каза американският президент.

Пред войниците в базата Милдънхол Байдън потвърди ангажимента на Съединените щати към НАТО, но каза, че Алиансът трябда да се модернизира и да засили своите способности за кибер защита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG