Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови данни потвърждават, че ваксините спасяват. САЩ даряват 500 млн. дози Pfizer


Съединените щати планират да дарят на близо 100 държави общо 500 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer. Намерението на Вашингтон е това да стане в следващите две години.

Очаква се президентът Джо Байдън да съобщи решението в четвъртък, преди началото на срещата на Г7 във Великобритания, твърдят няколко американски издания. В сряда вечерта той пристигна в Европа за първата си задгранична обиколка, откакто е на поста.

Във вторник властите в южноамериканската държава Уругвай публикуваха реални данни от клинични изпитвания и наблюдение на пациенти, според които ваксината на Pfizer е показала 94% ефективност в предотвратяването на тежко заболяване или смърт.

Публикуваните данни показват, че китайският препарат Sinovac има 95 на сто ефективност срещу смърт, предизвикана от усложнения от COVID-19, както и 92 на сто ефективност срещу тежко зааболяване.

Близо 800 хиляди души с втора доза Sinovac са били сравнени със състоянието на неваксинирани хора, съобщи правителството на Уругвай.

Според данните, ваксината на Pfizer предпазва от инфекция в 78% от случаите, докато Sinovac - в 62% от случаите.

До момента Уругвай е ваксинирал почти 52 на сто от населението поне с една доза от препаратите на Sinovac, Pfizer/BioNTech или AstraZeneca. Близо 30 на сто са напълно ваксинирани.

По-рано Израел публикува данни, според които ваксината на Pfizer e високо ефективна в намаляването на инфекции, заболяване и смърт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG