Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Орлите не умират! Те отлитат!" Военното министерство потвърди, че пилотът на падналия МиГ-29 е загинал


Майор Валентин Терзиев загина по време на учение на 9 юни 2021 г.
Майор Валентин Терзиев загина по време на учение на 9 юни 2021 г.

Министерството на отбраната съобщи в четвъртък вечерта, че пилотът на падналия ден по-рано в Черно море МиГ-29 е загинал. Повече от денонощие продължи операцията по издирването на самолета и на изчезналия пилот.

"При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия", съобщи министерството.

Майор Валентин Димитров Терзиев загина на 47 години. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последно е бил началник на щаб на ескадрила.

"Орлите не умират! Те отлитат!" - този надпис се появи на официалната страница на Военновъздушните сили (ВВС) във Фейсбук заедно със снимка на Валентин Терзиев.

Президентът Румен Радев, който е бивш началник на ВВС, изказа съболезнования на близките и колегите на майор Терзиев.

"Ще запомним майор Терзиев като прекрасен човек и професионалист, който винаги е олицетворявал добродетелите на българските военни летци", казва Радев.

По-рано в четвъртък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че сред намерените останки на падналия в морето самолет МиГ-29 е открит "биологичен материал".

В сряда самолет МиГ-29 на военновъздушните сили изчезна от радарите по време на учение в района на Шабла. По-късно Министерството на отбраната съобщи, че самолетът е паднал в Черно море и мястото е локализирано. Няма данни пилотът да е катапултирал.

Едно от предположенията на военните е, че изтребителят е потънал на голяма дълбочина - около 70 метра.

"Логически следва, че действията се насочват най-вече към намирането на черната кутия на самолета", каза още Ефтимов. Според него откриването й е ключов момент, за да могат да се анализират причините за инцидента.

Търсенето продължава в определен район на базата на анализа на намерените отломки. Дъното се обследва с помощта на станция, специализирана за откриване на мини.

Военноморските сили разгърнаха специализиран кораб, който да е координираща платформа в района на търсенето, обобщи адмиралът.

Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип, с които България охранява въздушното си пространство. Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз.

През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG